«Με το χέρι στο κουμπί» βρίσκονται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής του mega project της αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 550-600 εκατ. ευρώ και θα παραδώσει το μεγαλύτερο έργο στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.
Τούτο, άλλωστε, «μαρτυρεί» και η «πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα» που εκδόθηκε χθες, 5 Οκτωβρίου, από το ΥΠΕΝ (Δασαρχείο Αμφιλοχίας) για την χορήγηση άδειας επέμβασης επί έκτασης εμβαδού 1.060,1 στρεμμάτων στην εν λόγω περιοχή με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αντλησοταμίευσης Αγ. Γεώργιος & Πύργος και τα συνοδά τους έργα».
Η σχετική αίτηση της εταιρείας προς το Δασαρχείο Αμφιλοχίας υποβλήθηκε προχθές 4 Οκτωβρίου, συνοδευόμενη από τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα. Πέραν των άλλων προϋποθέσεων προβλέπεται και η καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης, το οποίο ανέρχεται στις 607.565,35 ευρώ και κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο.
Η αφετηρία μιας νέας εποχής
Με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, που με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025, οριστικοποιείται η είσοδος σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς έστω και με πολυετή καθυστέρηση, -χωρίς καμία ευθύνη του Ομίλου της ΤΕΝΕΡΓ-, η χώρα «προσβλέπει» πλέον προς την αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, δηλαδή, που κάνουν σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες ενεργοποιώντας αντίστοιχες επενδύσεις, με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης να αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 90% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων διεθνώς.
Τούτο, σε συνδυασμό με τις μονάδες μπαταριών που προσφέρονται για βραχύτερης διάρκειας αποθήκευση και απευθύνονται σε διαφορετικά συστήματα, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «υπόβαθρο ασφαλείας» για τη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο τιμών και εξοικονόμησης, όσο και ομαλού εφοδιασμού. Κάτι που στο σημερινό, αλλά και το…αυριανό περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Πώς άνοιξε ο δρόμος
Για να φτάσουμε μέχρι εδώ προηγήθηκε ένας ιδιότυπος «μαραθώνιος», με το project να έχει ενταχθεί στην λίστα PCI με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος από το 2013 και χαρακτηρισμένο ως στρατηγική επένδυση από το 2014, αλλά και ταυτόχρονα με τους γνώστες του αντικειμένου, εντός συνόρων να προσπαθούν επί χρόνια να πείσουν για τα…αυτονόητα.
Αρκεί να αναφερθεί ότι, με βάση μελέτη του ΕΜΠ στα τέλη του 2020, δηλαδή πριν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, με τα τότε δεδομένα η λειτουργία ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού μεγάλης κλίμακας, όπως της Αμφιλοχίας, οδηγούσε σε ετήσια εξοικονόμηση σταθερού και λειτουργικού κόστους για το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα της τάξης 118 εκατ. ευρώ. Μέγεθος που σήμερα είναι καταφανώς μεγαλύτερο…
Την τελευταία διετία, υπό το «φως» της ενεργειακής κρίσης και με την αναγκαία πολιτική βούληση που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, άνοιξε τελικά ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
Έτσι τον Απρίλιο του 2021 με απόφαση του ΥΠΕΝ επικαιροποιήθηκε η ΑΕΠΟ προς εναρμόνιση με τις τροποποιήσεις των αδειών παραγωγής που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ και την αλλαγή του τρόπου διασύνδεσης κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΔΜΗΕ.
Τον Ιούνιο φέτος εκδόθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στον Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησε η εντολή εκταμίευσης 100 εκατ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ως προκαταβολή της ενίσχυσης συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Η περίοδος ενίσχυσης ορίζεται σε 25 έτη και αρχίζει από την ημερομηνία θέσης του σε εμπορική λειτουργία. Με την επιφύλαξη τυχόν απόφασης παράτασης ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025, οπότε ο σταθμός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.
816 GWh πράσινης ενέργειας κάθε χρόνο
Το «Σύστημα Αντλησίοταμιευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση),το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή ενέργειας θα ανέρχεται σε 816 GWh.
Στα συνοδευτικά οφέλη περιλαμβάνονται το υψηλότατο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, η οποία θα φτάσει το 70% της επένδυσης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (1.000 κατά τη φάση της κατασκευής και 90 κατά τη φάση της λειτουργίας) καθώς και η βελτίωση του οδικού δικτύου και της πρόσβασης στην περιοχή, παράγοντας κρίσιμος τόσο για το δασοπροστασία, όσο και για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Διαβάστε ακόμα: