search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Κλείνει τη χρονιά με ανταμοιβή 40 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Σήμερα η Γενική Συνέλευση για το έκτακτο μέρισμα των 0,17 ευρώ/μετοχή - Την τριετία 2018-2020 η εταιρεία απέδωσε στους μετόχους 120 εκατ. ευρώ- «Γεννήτρια» ισχυρών ταμειακών ροών και αποδόσεων το mega επενδυτικό πλάνο των 2 δισ

Τη διανομή κερδών και αποθεματικών προηγουμένων χρήσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ αποφασίζει σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με το τωρινό έκτακτο μέρισμα που ισούται με 0,17 ευρώ/μετοχή, αλλά και το ισόποσο μέρισμα (0,17 ευρώ/μετοχή) που δόθηκε το καλοκαίρι η εταιρεία κλείνει το 2021 έχοντας ανταμείψει τους μετόχους της με 0,34 ευρώ/μετοχή, δηλαδή με 40 εκατ. ευρώ. Σε ορίζοντα τριετίας (2018-2020) οι μέτοχοι της ΤΕΝΕΡΓ έχουν εισπράξει μέσω επιστροφής κεφαλαίου και μερίσματος, συνολικά περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ στην τετραετία το ποσό αυτό φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ, με την μετοχή να καταγράφει, επιπλέον, το ίδιο διάστημα ένα ράλι από τα επίπεδα των 5,5 ευρώ στα 13,64 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο) και την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται πλέον στα 1,58 δις ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν προ πολλού γίνει κοινωνοί της αναπτυξιακής πορείας και του success story το οποίο καταγράφει σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της. Κάτι που κατατάσσει την ΤΕΝΕΡΓ ανάμεσα στις πολύ λίγες εταιρείες με τέτοιες αποδόσεις προς τους μετόχους τους. Οι οποίες και αναμένεται να μεγιστοποιηθούν περαιτέρω λόγω της μεγέθυνσης των οικονομικών επιδόσεων, αλλά και των ισχυρών ταμειακών ροών που θα δημιουργήσει το νέο mega επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δις ευρώ, που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Τούτο, άλλωστε, ανέδειξε σε χθεσινό report της η Axia Ventures, που έδωσε τιμή-στόχο 19,10 ευρώ, δείχνοντας τα μεγάλα περιθώρια ανόδου, μέχρι το «χαρτί» να συμβαδίσει με την πραγματική αξία της εταιρείας. Και επ αυτού έθεσε τον πήχη στα 2,7 δις ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, που σημαίνει τιμή 23,5 ευρώ/μετοχή.

Το νέο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ

Ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, με διευρυνόμενη παρουσία και εκτός συνόρων. Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της Πολωνίας, -όπου διαθέτει χαρτοφυλάκιο 8 αιολικών πάρκων, ισχύος 102 MW-, με την προώθηση τεσσάρων νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 90 MW.

Σημειώνεται ότι το mega επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο Όμιλος διαθέτει σήμερα περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης, -έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής-, νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 2.200 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα, χερσαία και πλωτά, φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης, αλλά και με συσσωρευτές) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).

Ταυτόχρονα, η ΤΕΝΕΡΓ, έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζει να αναπτύξει υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

 

Exit mobile version