Η εκτόξευση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για το 2021, παρά τις προφανείς δυσκολίες της συγκυρίας, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος, έρχεται να επαναβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους ο «εθνικός πρωταθλητής» στις ΑΠΕ «μαγνητίζει» τους ξένους επενδυτικούς κολοσσούς. Υπό αυτό το κλίμα, άλλωστε, οι πληροφορίες της αγοράς διαβλέπουν εξελίξεις από το Πάσχα και μετά μέχρι το καλοκαίρι σε σχέση με φημολογούμενο mega deal του Ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση, χθες, των οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και η παρουσίαση στους αναλυτές περιγράφουν ξεκάθαρα τη μεγέθυνση του εκτοπίσματος της ΤΕΝΕΡΓ.
Τα «κλειδιά» για την εκτόξευση των επιδόσεων
Έτσι, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά 63%. Σε αυτή την εντυπωσιακή άνοδο συνέβαλε κυρίως η αύξηση του κύκλου εργασιών από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και η αύξηση από πωλήσεις παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 161,8 εκατ. έναντι 130,3 εκατ. την προηγούμενη χρήση, αυξημένα κατά 24,2%, κάτι που αποδίδεται στη λειτουργία νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Ακόμη, τα καθαρά κέρδη χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αποδιδόμενα σε ιδιοκτήτες της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 71,8 εκατ., αυξημένα κατά 34% σε σχέση με το 2020.
Ειδικότερα, σε αυτά τα συνολικά αποτελέσματα συνέβαλαν καθοριστικά και οι τέσσερις βασικοί «πυλώνες» δραστηριότητας.
Ο ενεργειακός κλάδος πραγματοποίησε πωλήσεις 224,4 εκατ., αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2020, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 161,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 25 % έναντι του 2020, κάτι που οφείλεται ακριβώς στα νέα αιολικά πάρκα τα οποία μπήκαν σε λειτουργία.
Ο κλάδος εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησε έσοδα 132,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 268,1% σε σχέση με την χρήση 2020.
Ο κύκλος εργασιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήλθε σε 124 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 364,9% σε σχέση με την χρήση 2020 που οφείλεται στην κατασκευή αφενός νέων αιολικών πάρκων, αφετέρου των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι από το σύνολο του κύκλου εργασιών ποσό 27,69 εκατ. ευρώ αφορούσε πελάτες εκτός Ομίλου. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκαν σε 9,5 εκατ. έναντι ζημιών 0,8 εκατ. το 2020, με το ανεκτέλεστο να διαμορφώνεται σε 84 εκατ. (εκ των οποίων τα 80,1 εκατ. αφορούν έργα παραχώρησης).
Αύξηση κατά 57,8% κατέγραψαν και τα έσοδα από τον κλάδο των παραχωρήσεων που ανήλθαν σε 21 εκατ. έναντι 13,3 εκατ. το 2020, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αντικειμένου των εταιρειών διαχείρισης ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και σε βελτίωση μεγεθών της παραγωγής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 2,7 εκατ., έναντι 0,9 εκατ.
Ακόμη, ο όμιλος αποδείχθηκε «θωρακισμένος» απέναντι στην πανδημία καθώς δεν υπήρξε διακοπή ή άλλη αρνητική επίπτωση στη λειτουργία των εγκαταστάσεών του, ούτε και καθυστερήσεις στις υπό κατασκευή ΑΠΕ.
Πώς θα φτάσει τα 6,4 GW έως το 2029
Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου υλοποιείται κανονικά (οι επενδύσεις κατά τη χρήση του 2021 ανήλθαν σε 217,4 εκατ.) και ενισχύεται περαιτέρω καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ο νέος στόχος που έχει τεθεί είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία. Έτσι, η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση μίας αυξημένης ροής εσόδων και κερδοφορίας σε μακροχρόνια βάση (ο πήχης για τα EBITDA το 2029 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ).
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW, που περιλαμβάνουν και τα υπεράκτια αιολικά σε κοινοπραξία με την Ocean Winds, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά, έργα αντλησιοταμίευσης και αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών, το ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου προβλέπει ότι μέχρι το 2029 θα έχει διαμορφώσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία ισχύος 6,4 GW. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ένα, ακόμη, σημαντικό τμήμα θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών. Το υπόλοιπο δυναμικό, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από τις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αντιμετώπισε με επιτυχία μέχρι τώρα την πανδημική κρίση, με τη διοίκηση του Ομίλου να δηλώνει πως με δεδομένη την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για μια γενιά νέων έργων ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, «είναι έτοιμος για άμεση δράση και σε εξαιρετικά ανταγωνιστική θέση για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την ηγετική του θέση στην Ελληνική αγορά και την επέκτασή του στην διεθνή αρένα».
Την ίδια ώρα όμως, δεν κρύβεται η ανησυχία από τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές, εκτιμάται ότι θα μεταβάλλουν άρδην τους συσχετισμούς του παγκόσμιου εμπορίου, αφού θα έχουν μεγάλες, δευτερογενείς επιπτώσεις, όχι μόνο στην οικονομία της Ρωσίας, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι «η ισχυρή, διαταραχή προσφοράς, πρωτίστως, στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε βασικά αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, λιπάσματα κ.τ.λ.) αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης των μεγάλων οικονομιών, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων».
Ειδικότερα για τον Όμιλο τονίζεται ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν έχουν άμεση επίδραση στα μεγέθη και τις επιδόσεις του. Ωστόσο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «από τα γεγονότα αυτά έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους κίνδυνοι και αναμένεται να ανακύψουν νέοι. Μεταξύ αυτών η διακύμανση των αναμενομένων κρατικών εσόδων στον τομέα του τουρισμού, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών και η αβεβαιότητα στην εξέλιξη των άμεσων ξένων επενδύσεων, μεταβλητές που ενδέχεται να επηρεάσουν την δημοσιονομική ευελιξία και το ευρύτερο οικονομικό κλίμα».