Με μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών προτεραιοτήτων, αλλά και των απαιτήσεων της αγοράς, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανεβάζει τον πήχη και στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η ΤΕΝΕΡΓ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ, υπέβαλε στην Αρχή αίτηση χορήγησης άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 300 MW, με διάρκεια για 20 έτη και με δυνατότητα παράτασης.
Ο Όμιλος διαθέτει ήδη άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MW από τον Δεκέμβριο του 2011, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2032, αλλά σαφέστατα είναι απαραίτητη η αύξηση του ορίου και των δυνατοτήτων προκειμένου να «χωρέσει» το πολυεπίπεδο πρωταγωνιστικό εκτόπισμα του στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Η ΤΕΝΕΡΓ, άλλωστε, είναι ο leader στις ΑΠΕ στη χώρα μας, -και ο μεγαλύτερος ελληνικός Όμιλος του κλάδου διεθνώς-, με δραστηριότητες που καλύπτουν από την αιολική και ηλιακή ενέργεια, μέχρι τα υδροηλεκτρικά και τη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, αποβλήτων και βιομάζας.
Με επενδύσεις που μέχρι σήμερα φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ και έχοντας ξεκινήσει την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου άνω των 2 δισ. ευρώ ποντάρει πλέον τόσο στα κλασικά έργα ΑΠΕ, όσο ιδιαίτερα στην αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ειδικότερα η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων ισχύος 1344 MW σε λειτουργία, 427 MW σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 5.132 MW σε αδειοδότηση, φωτοβολταικών 8,5 MW σε λειτουργία και 1,7 GW υπό αδειοδότηση, -ενώ προωθεί και την καινοτόμα τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταικών-, καθώς και υδροηλεκτρικών 18 MW σε λειτουργία, 10 MW σε κατασκευή και 180 MW.
Παράλληλα, έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχει ήδη λάβει άδειες για το εμβληματικό project της Αμφιλοχίας καθώς και για τρία ακόμη στην περιοχή της Βέροιας και της Αρκαδίας. Επιπλέον, πρόσφατα εξασφάλισε άδειες για 4 έργα αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 375 MW για την Τρίπολη, τη Ν. Σάντα στις Σάπες Ροδόπης, το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘΕ) και τη Θήβα. Ταυτόχρονα, η ΤΕΝΕΡΓ έχει στα σκαριά και το υβριδικό έργο στο Αμάρι (εγγυημένης ισχύος 50MW, με αιολικό πάρκο 89 MW), πλέον έχει ξεκινήσει την κατασκευή του μεγαλύτερου, -μέχρι τώρα-, ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ βρίσκεται σε φάση διεκδίκησης και άλλων αντίστοιχων projects.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις και την κατανομή του τζίρου, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 94,3 εκατ. ευρώ (έναντι 89 εκατ. ευρώ το περσινό α’ τρίμηνο), αυξημένες κατά 6%. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ (έναντι 76,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 11,9 εκατ. ευρώ, έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 33,2%. Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας ανήλθε σε 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.
Με βάση τη δυναμική που αναπτύσσεται στο κομμάτι της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, -το οποίο και κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή το φετινό πρώτο τρίμηνο-, η συμβολή του στο συνολικό τζίρο του Ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, κάτι που υπό μία έννοια εξηγεί και την ανάγκη αύξησης του ορίου αδειοδοτημένης ισχύος στην προμήθεια.