Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι μόνο ο leader της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ, αλλά ανήκει και στους πρωτοπόρους που «ανακάλυψαν» το υψηλό αιολικό δυναμικό της Εύβοιας. Για αυτό και τα πρώτα αιολικά πάρκα της στην περιοχή βρίσκονται σε λειτουργία από το 2000, δηλαδή πολύ πριν άλλοι όμιλοι ακολουθήσουν το δικό της δρόμο.
Στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της ΤΕΝΕΡΓ περιλαμβάνονται σήμερα 14 έργα στην Εύβοια, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 175,47 MW, εκ των οποίων τα μισά σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερα σε ισχύ (127,05 MW) τέθηκαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2020, ενώ το πιο «φρέσκο», ισχύος 7,65 MW, μόλις τον περασμένο μήνα.
Οι εξελίξεις για τον Όμιλο κινούνται, όμως, με…ούριο άνεμο. Έτσι, μια αναδρομική δικαίωση για αιτήσεις αδειών που χρονολογούνται από την εποχή του 2005 και του 2008 δίνει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την ώθηση για πέντε ακόμη μεγάλα αιολικά πάρκα σε διάφορα σημεία της Εύβοιας, με συνολική ισχύ 208 MW. Κάτι που σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθούν θα υπερδιπλασιάσουν το εκτόπισμα της στην περιοχή.
Πρόκειται για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν και «επανενεργοποιήθηκαν», έτσι ώστε μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων συμπληρωματικών στοιχείων προς τη ΡΑΕ έλαβαν, στις 24 Ιουνίου, το «πράσινο φως» της Αρχής με τη χορήγηση αντίστοιχων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα, η μία (και παλαιότερη) αίτηση έχει γίνει από την ίδια την ΤΕΝΕΡΓ, για αιολικό πάρκο ισχύος 34MW (με 17 ανεμογεννήτριες των 2 MW με διάμετρο πτερωτής 80 μέτρα) στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνο» της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
Οι άλλες είχαν υποβληθεί από θυγατρικές της ΤΕΝΕΡΓ και ειδικότερα:
–Η Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW (με ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα), στη θέση «Πυξαρια-Πριονας» των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Μεσσαπίων.
– Η Αιολική Καρυστίας Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 30 MW, στη θέση «Κατάρτι Ανεμίτσα», της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων, με 15 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.
–Η Ενεργειακή Στύρων Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW, στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα», των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Μεσσαπίων, με 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.
–Η Ενεργειακή Δυστίων Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW, στη θέση «Τσαγκαράκι Πέτρες», των Δημοτικών Ενοτήτων Διρφύων, Μεσσαπίων, με 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.
Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν ένα μικρό τμήμα των έργων «πράσινης» ενέργειας που υλοποιεί και δρομολογεί ο Όμιλος.
Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου επενδυτικού προγράμματος ύψους 2 δις ευρώ, περιλαμβάνονται σειρά έργων, -αιολικών, φωτοβολταικών, αποθήκευσης-, που με την ολοκλήρωσή τους θα έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος για 3 GW μέσα στη επόμενη πενταετία. Έτσι, μόλις πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων, ενώ κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης (με εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγού) είναι 63 projects συνολικής ισχύος άνω των 1,8 GW.