Το «ανέμελο» και ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο φαίνεται ότι μετράει αντίστροφα, καθώς ο καιρός ετοιμάζεται να «αγριέψει» τις επόμενες ημέρες, ωθώντας προς τα ύψη τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στον ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα της Maxar, ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» τις επόμενες ημέρες, θέτοντας την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για το εύθραυστο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης.
Ένα σύστημα, το οποίο ταλαιπωρείται από τις αισθητά μειωμένες ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας, αλλά και το προσωρινό «πάγωμα» της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων, ως απόρροια των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης (κυρίως στη Γαλλία).
Από τη Γαλλία έως τη Φινλανδία, εξάλλου, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων και εκ περιτροπής μπλακ άουτ, σε περίπτωση που η ζήτηση των καταναλωτών αυξηθεί σημαντικά. Και το κρύο αποτελεί έναν από τους παράγοντες που τονώνουν τη ζήτηση.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης ετοιμάζεται να δεχθεί ένα κύμα ψύχους μέσα στις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία στο Βερολίνο να υποχωρεί έως και τους -3,5 βαθμούς Κελσίου. Κάτω των συνηθισμένων για την εποχή επιπέδων θα «πέσει» ο υδράργυρος σε πολλές πρωτεύουσες, από το Άμστερνταμ έως το Ελσίνκι. Τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά δε, θα επηρεάσουν και τη νότια Ευρώπη.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια έντονη διακύμανση στην τιμή του φυσικού αερίου, με τα μηνιαία συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- να καταγράφει άλμα κατά 8,5% την Τετάρτη και να σκαρφαλώνει στα 130 δολάρια ανά μεγαβατώρα (το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα). Σήμερα, πάντως, η τιμή υποχωρεί κατά 3,5% και περιορίζεται στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα συγκεκριμένα επίπεδα, ανεξαρτήτως των τελευταίων διακυμάνσεων, απέχουν παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων μηνών, όταν τα συμβόλαια TTF είχαν ξεπεράσει ακόμη και τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Κι αυτό οφείλεται στο ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο, το οποίο συνέδραμε στη διατήρηση των υψηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου (95%) της Ευρώπης, δεδομένου ότι η ζήτηση παρέμενε χαμηλή.
Την ίδια στιγμή, στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου.
Η πρόταση της Κομισιόν τοποθετεί την ανώτατη τιμή στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θεωρούν υπερβολικά υψηλό το συγκεκριμένο πλαφόν, με αποτέλεσμα να αντιπροτείνουν μια τιμή μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο έχει διττό στόχο. Αφενός να συνεχιστεί η ροή των προμηθειών, χωρίς να διασαλευτούν τα επίπεδα της προσφοράς και να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αφετέρου να μειωθεί η τιμή αγοράς και κατ’ επέκταση τα έσοδα της Μόσχας, τα οποία χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Όμως, η επιβολή ενός πλαφόν στα 275 ευρώ (όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ εξυπηρετεί τον πρώτο στόχο, δηλαδή τη διατήρηση της προσφοράς, αποτυγχάνει σημαντικά να εξυπηρετήσει τον δεύτερο στόχο, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας
Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης