Πρόσφατα νοτιοκορεατική εφαρμογή που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζεται φωτογραφίες χρηστών και τους δίνει μία αίσθηση από τη δεκαετία του 1990, έγινε ανάρπαστη με δεκάδες διασημότητες να διασκεδάζουν με τη ρετρό εκδοχή τους.
Πόση ενέργεια, όμως, απαιτείται για τη δημιουργία μίας τέτοιας εικόνας;
Παρότι ακόμα δεν είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για την ακριβή εκτίμηση της κατανάλωσης, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια προσπάθησε να υπολογίσει το αποτύπωμα άνθρακα της δραστηριότητας που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπολογισμούς για μία μόνο εικόνα που δημιουργείται από τις ειδικές πλατφόρμες δαπανάται ενέργεια που ισοδυναμεί με την πλήρη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου.
Για 1000 επεξεργασμένες εικόνες παράγονται μεταξύ 100 και 500 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, ενώ για μία πτήση παράγονται κατά μέσο όρο περίπου 285 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο που διανύει το αεροσκάφος.
Λιγότερα από 100 γραμμάρια παράγονται για περιγραφή εικόνων με ΑΙ, σύνταξη περιλήψεων και πρωτότυπων κειμένων. Όλα τα παραπάνω ισοδυναμούν με το 16% της φόρτισης ενός τηλεφώνου.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πολλά διαφορετικά πειράματα και υπολόγισαν τόσο την ενέργεια που δαπανάται, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις λειτουργίες.
Όπως αναφέρει το MIT Technology Review κάθε φορά που γίνεται χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία μίας εικόνας, για τη συγγραφή ενός email και την υποβολή ερώτησης σε chatbot, έχει κόστος για τον πλανήτη.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η προσαρμογή ενός μόνο μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπή περισσότερων από 284 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές είναι οι εκπομπές και κατά τη διάρκεια της χρήσης των μοντέλων αυτών μέσα από chatbots ή πλατφόρμες. Υπενθυμίζεται ότι η πιο γνωστή εφαρμογή αυτού του είδους, το ChatGPT, χρησιμοποιείται από 10 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, με 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.
Η Σάρα Λουτσόνι, ερευνήτρια της γαλλοαμερικανικής εταιρείας που αναπτύσσει εργαλεία για τη δημιουργία εφαρμογών, Hugging Face, εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το πότε χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη και ότι θα επιλέξουν πιο εξειδικευμένα μοντέλα λιγότερο επιβλαβή με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
«Αν κάνετε μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως η αναζήτηση στα email σας χρειάζεστε πραγματικά αυτά τα μεγάλα μοντέλα (τεχνητής νοημοσύνης) που είναι ικανά για όλα; Θα έλεγα όχι», δηλώνει η Λουτσόνι.
Διαβάστε ακόμη
“Xάπι άσκησης” – Το νέο φάρμακο που ξεγελά το σώμα που νομίζει ότι γυμνάζεται
Ελβετία: Στο Λουγκάνο άρχισαν οι πληρωμές φόρων και λογαριασμών με bitcoin
ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος του γιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για φοροδιαφυγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ