O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline AG) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνολικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP). Σημειώνεται ότι από αυτά τα 10 bcm φυσικού αερίου περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον κ. Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP τα 10 bcm είναι ένα συμβολικό, αλλά σημαντικό ορόσημο. “Έχουμε συμπληρώσει περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη των εμπορικών μας δραστηριοτήτων. Όλη αυτή την περίοδο, παρέχουμε αποτελεσματικές, αξιόπιστες και αδιάλειπτες υπηρεσίες μεταφοράς στους shippers μας (εταιρίες-χρήστες του συστήματος), συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πλήρη δυναμικότητα των 10 bcm ετησίως. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητά μας μέσω βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών».
Από την πλευρά της, η Marija Savova, Εμπορική Διευθύντρια του TAP, δήλωσε ότι η παράδοση των πρώτων 10 bcm αερίου ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου και το ρόλο του TAP ως αξιόπιστου μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/a) εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test (δοκιμή αγοράς) και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων.
Η έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο υπό εξέλιξη market test».
Ποιος είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.
Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Διαβάστε ακόμη
Η ΤΕΡΝΑ «πετάει», οι Μαρινόπουλοι επιστρέφουν, η Mondelez παντρεύεται και οι τιμές… τρελαίνουν
Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Κτήμα Καποδίστρια: Το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί