Φιλοξενούν περισσότερα είδη από όλα τα υπόλοιπα συστήματα του κόσμου, σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, απορροφούν διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα από όσο εκπέμπουν και ρυθμίζουν το κλίμα. Τα τροπικά δάση είναι πολύτιμα για την υγεία του περιβάλλοντος, ωστόσο, αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στο Science, σύμφωνα με την οποία τα τροπικά δάση στην Αμερική δεν προσαρμόζονται αρκετά γρήγορα στις μεταβολές για να συμβαδίσουν με την κλιματική αλλαγή, εγείροντας ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητά τους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα τροπικά δάση υφίστανται λειτουργικές αλλαγές ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, αλλά οι μεταβολές αυτές μπορεί να μην συμβαίνουν αρκετά γρήγορα ώστε να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία και λειτουργία αυτών των ζωτικών οικοσυστημάτων.
Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 100 επιστήμονες και τοπικοί συνεργάτες που ανέλυσαν δεδομένα από 415 δασικές εκτάσεις από το Μεξικό έως τη νότια Βραζιλία. Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά περισσότερων από 250.000 δέντρων, η ομάδα αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά είδη ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και τα μοτίβα βροχοπτώσεων.
Διαπίστωσαν ότι ενώ τα πρότυπα θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις αλλάζουν, οι κοινότητες των δέντρων δεν έχουν την ίδια ταχύτητα, αλλά προχωρούν σταδιακά σε μεταβολές για να παραμείνουν σε ισορροπία με το περιβάλλον τους.
Βέβαια, αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι ότι ενώ μερικά από αυτά δίνουν μάχη, άλλα ευδοκιμούν εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Προϋπόθεση για την επιβίωση των δέντρων σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει, είναι μεταξύ άλλων αν είναι φυλλοβόλο, η πυκνότητα του ξύλου, το πάχος των φύλλων και η ανοχή στην ξηρασία. Την ίδια ώρα, καταγράφηκε ταχύτερη προσαρμογή στα ορεινά δάση συγκριτικά με όσα βρίσκονται στα πεδινά.
Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον των τροπικών δασών, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι το 2100 τη θερμοκρασία στην περιοχή να έχει αυξηθεί έως και 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν ακόμα και ως 20%. Επομένως, οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στα τροπικά δάση, καθιστώντας τα ακόμα πιο ευάλωτα.
Οι ερευνητές αναφέρουν στην έκθεση ότι υπάρχει κενό ιδιαίτερα έντονο σχετικά με τις πληροφορίες για τα τροπικά δάση και την αντίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής της μελέτης, Χεσούς Αγκίρε Γουτιέρεζ, εξήγησε ότι αν υπάρχουν τα δεδομένα γύρω από τα δέντρα που τα πηγαίνουν καλύτερα συγκριτικά με άλλα, τότε μπορεί να προβλεφθεί το επίπεδο ανθεκτικότητάς τους. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη στοχευμένης ενημέρωσης, δράσεων και χρηματοδότησης για προσπάθειες διατήρησης.
Μέσα από την έρευνα η ειδικοί καλούν σε επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και στρατηγικές διατήρησης για την υποστήριξη της ανθεκτικότητας αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.
Διαβάστε ακόμη
Πράσινο φως στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης
Ιβάν Εσπινόζα: Ο νέος CEO της Nissan δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασία με τη Honda
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα