Τη δυνατότητα αποθήκευσης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας μας σε εγκαταστάσεις της Snam στην Ιταλία πρόκειται να εξετάσει ο ΔΕΣΦΑ τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία είναι ένα από τα δύο σχέδια που μελετά ο διαχειριστής για να εξασφαλίσει την επάρκεια του καυσίμου και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που είναι η διακοπή της ροής φυσικού αερίου.
Η μεταφορά του θα γίνει μέσω του αγωγού TAP που μεταφέρει 1 δισ. κ.μ αζέρικο αέριο. Θα χρειαστεί όμως να μελετηθεί από το ΔΕΣΦΑ αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να έρθουν οι ποσότητες αυτές στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, σχέδιο για το οποίο όπως συμφωνήθηκε χθες κατά την σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό την ΡΑΕ, ο ΔΕΣΦΑ πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο την μελέτη -κόστους οφέλους.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αναβάθμιση της υποδομής με την αγκυροβόληση ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου χωρητικότητας περίπου 100.000 κυβικών μέτρων. Όμως δεν αποκλείεται και η χρήση μικρότερου πλοίου.
Την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μετά το συναγερμό που προκάλεσαν στην ΕΕ, οι δηλώσεις Πούτιν για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Παρά το γεγονός ότι στην συνέχεια το Κρεμλίνο αναδιπλώθηκε, η είδηση έφερε νέα αναστάτωση στην αγορά με την τιμή του φυσικού αερίου να κλείνει στο TTF στα 118 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 9%.
Όπως έλεγαν χθες κορυφαία στελέχη της αγοράς φυσικού αερίου, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αντίστοιχα της ΕΕ, η Gazprom δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς για αλλαγή των όρων της σύμβασης σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ. Μονομερής μάλιστα απόφαση αναθεώρηση της σύμβασης θα οδηγούσε σε προσφυγή σε διαιτησία.
Σήμερα, απευθείας συμβάσεις με τους Ρώσους έχουν συνάψει εκτός από την ΔΕΠΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ στην οποία εκχωρήθηκε τμήμα της σύμβασης που έχει με την Gazprom η εταιρεία Κοπελούζος.
Την χθεσινή κινητοποίηση χωρών όπως η Γερμανία, στελέχη της ελληνικής αγοράς απέδιδαν στο φόβο να ζητηθούν πληρωμές σε ρούβλια όχι στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αλλά στην spot αγορά.
Περιορισμοί στο λιγνίτη
Κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες εξετάστηκε συνολικά η επάρκεια της χώρας σε όλα τα καύσιμα, σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία από το ρωσικό αέριο. Σήμερα, από το Σιδηρόκαστρο διακινούνται 115.000 μεγαβατώρες ημερησίως σε σύνολο κατανάλωσης 220.000 -235.000 μεγαβατώρων. Αν διακοπεί η ροή, κόβεται το 50% της κατανάλωσης. Σε αυτό το σενάριο, η χώρα μας κηρύσσει συναγερμό τύπου 3 με μετατροπή των μονάδων σε εναλλακτικό καύσιμο (diesel), λειτουργία στο φουλ των έξι λιγνιτικών της ΔΕΗ και νέα φορτία υγροποιημένου αερίου.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δήλωσε ότι παρακολουθεί από κοντά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρθηκε για τον Απρίλιο θα υπάρξουν τρία προγραμματισμένα LNG φορτία για τις 4, 6 και 25 του μήνα αντίστοιχα. Τα δύο πρώτα 220.000 μεγαβατώρες και 535.000 μεγαβατώρες το τρίτο. Αν τηρηθεί ο σχεδιασμός το απόθεμα της Ρεβυθούσας θα είναι πάνω από 300.000 μεγαβατώρες.
Παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους από σήμερα έως και τον Μάρτιο του 2023.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ επανέλαβε την δυσκολία να ενισχύσει με νέα αποθέματα λιγνίτη τις αυλές των μονάδων κάτι που εμποδίζει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες. Η επιχείρηση φαίνεται να κινείται στην λογική αποθεματοποίησης καυσίμου για την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εισαγωγής κάρβουνου ή λιθάνθρακα από το εξωτερικό καθώς τα καζάνια των λιγνιτικών μονάδων είναι σχεδιασμένα για τον ελληνικό λιγνίτη. Τα καύσιμα αυτά έχουν άλλη θερμογόνο δύναμη, επομένως κινδυνεύουν να προκαλέσουν ζημιές στις μονάδες.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης δεσμεύτηκε πάντως να υποβάλλει την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη από τα ορυχεία της. Σε ικανοποιητικό επίπεδο κρίνεται ότι είναι και τα νερά αλλά η συμβολή τους στην παραγωγή ενέργειας θα είναι επίσης λελογισμένη για να υπάρχουν ικανά αποθέματα για την καλοκαιρινή περίοδο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
Διαβάστε ακόμη:
Σαρώνει η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και πλατφόρμες τύπου Airbnb – Άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί
Οι 6 δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί για τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων