Στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Μιραμάρε στον κόλπο της Τεργέστης στην Ιταλία, φιλοξενούνται δεκάδες διαφορετικά θαλάσσια είδη, από ψάρια και μέδουσες, μέχρι γαλάζιοι καρχαρίες, τόνοι, δελφίνια, καλαμάρια και θαλάσσιες χελώνες. Ο παράδεισος βιοποικιλότητας – υπό την αιγίδα του WWF – στην καρδιά ενός καταφυγίου βιόσφαιρας αναγνωρισμένο από την UNESCO για τη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, λειτουργεί ως το ιδανικό παρατηρητήριο επιστημόνων που με την έρευνά τους αποκαλύπτουν όλες τις μυστικές και συναρπαστικές πτυχές της θαλάσσιας ζωής.
Ανάμεσα σε αυτές και η… φωνή των ψαριών, καθώς μπορεί να νομίζουμε ότι δεν «μιλούν», ωστόσο εκείνα επικοινωνούν μεταξύ τους εκπέμποντας ήχους.
Σε αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (Cnr-Ismar) στη Βενετία, με την Μάρτα Πιτσουλίν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, να αποκαθιστά την πραγματικότητα.
Μιλώντας στο ιταλικό περιοδικό Focus η ερευνήτρια εξήγησε ότι η ομάδα της με τη χρήση υδροφώνου που ηχογραφεί τους ήχους μέσα στο νερό, κατέγραψαν το ηχητικό τοπικό της υποβρύχιας όασης.
Όπως τονίζει η Πιτσουλίν «ο υποβρύχιος κόσμος δεν είναι σιωπηλός, αλλά γεμάτος ακουστικά σήματα. Τα είδη τα χρησιμοποιούν πολύ για να επικοινωνούν, δεδομένου ότι ο υδάτινος κόσμος είναι σκοτεινός και με μικρή ορατότητα».
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα αρσενικά του σκιού, (Sciaena umbra της οικογένειας Sciaenidae), τα οποία εκπέμπουν ήχους για να προσελκύσουν ταίρι.
Οι ήχοι τους, όπως αναφέρει η μελέτη, χαρακτηρίζονται από έναν απλό ισόχρονο, δηλαδή μετρονομικό ρυθμό (το λεγόμενο R-πρότυπο).
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από ψάρια που ζουν κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου (Μαγιόρκα, Βενετία, Τεργέστη, Κρήτη) και παρά τις όποιες διαφορές σχετικά με τον τύπο του βιότοπου και τη συχνότητα των διερχόμενων σκαφών, η επικοινωνία των Sciaena umbra παρέμεινε ισόχρονη σε όλα τα σημεία.
Από την ανάλυση των ήχων στις διαφορετικές τοποθεσίες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός ήταν ο ίδιος παντού, με μόνη εξαίρεση την είσοδο του λιμανιού της Βενετίας, ίσως επειδή ο θόρυβος που προκύπτει από την κυκλοφορία των σκαφών «σκεπάζει» τη φωνή των ψαριών.
«Ο θόρυβος που παράγεται από τον άνθρωπο κινδυνεύει να πνίξει τα πολύπλοκα συστήματα ακουστικής επικοινωνίας των υδρόβιων ζώων, από τα κητώδη μέχρι τα ψάρια, επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε αυτήν την ηχορύπανση», τόνισε η Πιτσουλίν.
«Εμείς οι ερευνητές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήχους για να κατανοήσουμε την κατάσταση της υγείας ενός θαλάσσιου περιβάλλοντος», συμπλήρωσε και συγκεκριμένα για το Μιραμάρε δήλωσε ότι αποτελεί τόπο αναπαραγωγής, από τον οποίο «ξεκινά ο επαναπληθυσμός των γύρω περιοχών».
Η καταγραφή της φωνής των ψαριών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ειδών που αποφεύγουν να εμφανιστούν, προτιμώντας να ζουν κάτω από την άμμο, επομένως οι επιστήμονες δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά δεδομένα για τη διαβίωση και αναπαραγωγή τους.
Χάρη στη μελέτη τους, μάλιστα, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα από αυτά, ένα είδος ψαριού της οικογένειας Ophidiidae, το οποίο παρότι δεν ήταν ορατό, ανιχνεύθηκε μέσα από τη φωνή του «σε περιοχές της Μεσογείου και σε διαφορετικούς τύπους περιβαλλόντων, από υποθαλάσσια φαράγγια μέχρι παράκτια περιβάλλοντα».
Photo: Commons.wikimedia/ Encarna Sáez Goñalons & Víctor Martínez Moll
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα θέρμανσης: Στήριξη 1,3 εκατ. νοικοκυριών έως και 1.200 ευρώ
Ξένοι millionaires αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα