Γνωρίζατε ότι τα πτηνά ονειρεύονται και, μάλιστα, ότι τραγουδούν κατά τη διάρκεια του ύπνου; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες μελέτησαν τη δραστηριότητα των πουλιών ενώ κοιμούνταν καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα φτερωτά πλάσματα όταν ξεκουράζονται «σκέφτονται» τη μελωδία από το κελάηδημά τους. Με λίγα λόγια, είναι σαν να κάνουν πρόβα πριν βγουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες τους επιτυχίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το τραγούδι, ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όταν το πουλί κελαηδά.
Η ομάδα επιστημόνων, μάλιστα, κατάφερε να συνθέσει αυτά τα «ονειρικά» τραγούδια καταγράφοντας τις επαναλήψεις της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης των πουλιών.
Ο Γκάμπριελ Μιντλίν από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες διαπίστωσε πως η εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζεται με τη δραστηριότητα των μυών της σύριγγας, του φωνητικού οργάνου των πτηνών.
Στην πορεία κατέγραψε την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών του οργάνου σε πτηνό της οικογένειας Pitangus sulphuratus, είδος διαδεδομένο στη Βραζιλία, και με αυτά τα δεδομένα κατέληξε με μία μελωδία που αναπαρήγαγε το τραγούδι, το οποίο ονειρεύτηκε το πουλί.
«Τα όνειρα είναι ένα από τα πιο οικεία και άπιαστα στοιχεία της ύπαρξής μας», δήλωσε ο Μιντλίν και χαρακτήρισε «συγκινητικό» το γεγονός ότι έχουμε κάτι κοινό με ένα τέτοιο είδος.
«Η δυνατότητα να μπεις στο μυαλό ενός πουλιού που ονειρεύεται – ακούγοντας το όνειρό του – είναι ένας πειρασμός που δεν μπορείς να αντισταθείς», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
Ο ειδικός έχει μελετήσει τα τελευταία 20 χρόνια τη φυσική του τραγουδιού των πτηνών και τον τρόπο «μετάφρασης» των πληροφοριών αυτών σε μελωδία. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί ο καθηγητής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μοτίβα μυϊκής δραστηριότητας ως χρονοεξαρτώμενες παράμετροι ενός μοντέλου παραγωγής τραγουδιού και να προχωρήσουμε στη σύνθεση του αντίστοιχου τραγουδιού.
Στο μέλλον, οι ερευνητές θα μπορούσαν να επεκτείνουν το πείραμά τους σε άλλα είδη πουλιών καθώς η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τα όνειρά τους.
Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σχετικά με τη σημασία του ύπνου στη ζωή των ζώων αλλά και του ανθρώπου.
Photo: Commons.wikimedia/ Mike & Chris/ Great KIskadee/ Uploaded by berichard
Διαβάστε ακόμη
Από την Απογευματινή και τον ΔΟΛ, στην Κοραή: Ιστορικά κτίρια αποκτούν νέα ζωή (pics)
Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)
ΑΑΔΕ: Το myAADE «καταργεί» τα γκισέ στις ΔΟΥ (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ