Ένα υδρόβιο φυτό, μερικά ευρέως διαδεδομένα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως μαχαιροπήρουνα, πιάτα, αλλά και συσκευασίες τροφίμων και μία ομάδα τεσσάρων επιστημόνων. Ο συνδυασμός αυτός ήταν παραπάνω από αρκετός για να διαπιστωθεί σε συνθήκες εργαστηρίου πώς ένα φυτό απορροφά περισσότερα νανοπλαστικά όταν το θερμόμετρο «χτυπήσει κόκκινο».
Σύμφωνα με τις τέσσερις ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, τα φυτά και δη η φτέρη νερού (Azolla filiculoides Lam), η οποία εκτιμάται πως αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό κατά την Ηώκαινο εποχή απορροφώντας τεράστια ποσότητα άνθρακα που οδήγησε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύξης στον πλανήτη, συσσωρεύει περισσότερα σωματίδια από πλαστικό στις ρίζες της όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.
Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Physiology and Biochemistry, η οποία ανέλυσε για πρώτη φορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη νανοπλαστική ρύπανση, τόσο τα νανοπλαστικά όσο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επιζήμιες για τη φτέρη, καθώς ενισχύουν τα συμπτώματα του θερμικού στρες στο φυτό.
Αναλυτικότερα, τα ίχνη πλαστικού μεγέθους 1 έως 100 νανόμετρα αόρατα σε γυμνό οφθαλμό «ταξιδεύουν» από τη ρίζα στο βλαστό και σε συνδυασμό με τη ζέστη, διαταράσσουν την αρχιτεκτονική της ρίζας και τη διάταξη των ριζικών τριχιδίων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί κατέληξαν πως αρκεί η αύξηση κατά 10 βαθμών Κελσίου, από 25 σε 35 βαθμούς, για να παρατηρηθεί εντονότερη παρουσία νανοπλαστικών στο φυτό. Αυτό, εξηγούν, υποβαθμίζει τη δυνατότητα φωτοσύνθεσης της φτέρης και αυξάνει το οξειδωτικό στρες και την τοξικότητα.
Δείγματα του είδους τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές δεξαμενές στο εργαστήριο του ιταλικού πανεπιστημίου στους 25 και στους 35 βαθμούς Κελσίου, με αλλά και χωρίς νανοπλαστικά με φθορισμό ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση στη μετακίνηση των σωματιδίων που προήλθαν από πολυστυρένιο.
Καταγράφηκε αρνητική εξέλιξη τόσο στην ανάπτυξη, όσο στη φυσιολογία του φυτού από τα ίχνη πλαστικού και από την υψηλή θερμοκρασία, με τις ιστολογικές, μορφολογικές και φωτοσυνθετικές παραμέτρους να σημειώνουν επιδείνωση.
Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένης τοξικότητας των ρύπων, ιδίως των νανοπλαστικών, σε υψηλές θερμοκρασίες και τονίζουν πως το φαινόμενο χρήζει προσοχής ως πιθανή αρνητική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
«Η αυξημένη πρόσληψη νανοπλαστικών από τα φυτά σε υψηλές θερμοκρασίες εγείρει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στις καλλιέργειες αγρονομικού ενδιαφέροντος, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για την ένταξη αυτών των ουσιών στην τροφική αλυσίδα», ανέφεραν οι Μονικα Ρουφίνι Καστιλιόνε και Καρμελίνα Σπανό.
Η Καστιλιόνε διευκρίνισε πως η κλιματική αλλαγή δεν εντείνει μόνο τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από τα πλαστικά απόβλητα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες συνέργειες μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων και ρύπων, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες οικολογικές προκλήσεις.
Η ειδικός προτείνει τον περιορισμό στη χρήση πλαστικών ειδών μίας χρήσης στο πλαίσιο μίας πιο βιώσιμης συμπεριφοράς ώστε να αποτραπούν στο μέλλον σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Διαβάστε ακόμη
Metlen: Βασικός παίκτης στην αγορά αλουμίνας – Ο ρόλος της συμφωνίας με τη Rio Tinto
O πιο ακριβός μύκητας του κόσμου είναι ένα ιαπωνικό μανιτάρι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ