Κάθε χρόνο, περίπου 12 εκατ. τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς, ποσότητα που έρχεται να προστεθεί στους ήδη 200 εκατ. τόνους πλαστικού που υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος Ocean Conservancy.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά –τα σωματίδια που προκύπτουν από τη διάσπαση των πλαστικών μεγέθους μικρότερα των πέντε χιλιοστών- ακόμα και στην αναπνοή των δελφινιών.

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) που ζουν στον κόλπο Σαρασότα της Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα εκπνέουν μικροπλαστικά.

Τα σωματίδια που εκπνέονται από τα δελφίνια, δε, έχουν παρόμοια χημική σύνθεση με αυτά που ανιχνεύονται στους ανθρώπινους πνεύμονες, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί αν τα θαλάσσια θηλαστικά εκτίθενται σε περισσότερους ρύπους από ό,τι οι άνθρωποι.

Αυτό, όμως, για το οποίο οι επιστήμονες είναι βέβαιοι είναι οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την έκθεση των σωματιδίων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων φλεγμονή των πνευμόνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον ιστό, πνευμονία, βρογχίτιδα και πιθανώς καρκίνο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα δελφίνια και οι άνθρωποι εισπνέουν παρόμοια πλαστικά σωματίδια, τα δελφίνια ενδέχεται να διατρέχουν ανάλογους κινδύνους για την υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως τα μικροπλαστικά που βρίσκονται πλέον παντού, ενοχοποιούνται για προβλήματα στην αναπαραγωγή, την καρδιά, αλλά και το νευρικό σύστημα, επομένως οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τέτοιες παθήσεις να αντιμετωπίζουν και τα δελφίνια.

«Δείγματα εκπνοής συλλέχθηκαν από δελφίνια που ζούσαν στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο της Μπαραταρία στη Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων της υγείας των δελφινιών κατά την αλίευση και την απελευθέρωση για να ελεγχθούν για μικροπλαστικά σωματίδια. Όλα τα δείγματα δελφινιών έφεραν τουλάχιστον ένα ύποπτο μικροπλαστικό σωματίδιο και η σύνθεση των πολυμερών προσδιορίστηκε για το 100% ενός υποσυνόλου δειγμάτων. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της έκτασης των εισπνεόμενων μικροπλαστικών, καθώς και για τη διερεύνηση των επιπτώσεων, δεδομένων των πιθανών κινδύνων για τη λειτουργία των πνευμόνων και την υγεία», αναφέρει η μελέτη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η έρευνα δεν αφορά μόνο στα δελφίνια, αλλά και στον άνθρωπο, ιδίως στον πληθυσμό που ζει σε απόσταση έως 100 χλμ. από μία ακτή, καθώς τα μικροπλαστικά μπορούν να μετατοπιστούν με τον αέρα και να εισχωρήσουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής.

Στις περιοχές όπου ελήφθησαν τα δείγματα τα εισπνεόμενα μικροπλαστικά εμπνέουν ανησυχία, καθώς η άγρια ζωή αντιμετώπισε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας Deepwater Horizon το 2010 στον Κόλπο του Μεξικό όταν καταστράφηκε η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater της BP. Οι συνέπειες δεν ήταν μόνο οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές αφού η πετρελαιοκηλίδα κάλυψε έκταση αρχικά 180 χλμ. όσο η πολιτεία της Οκλαχόμα και κατέληξε να επεκτείνεται συνολικά σε περισσότερα από 200 χλμ. σκορπώντας το θάνατο σε πτηνά και θαλάσσια είδη, εκ των οποίων πολλά υπό εξαφάνιση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πετρέλαιο ακόμα και 12 χρόνια μετά το περιστατικό εξακολουθούσε να εντοπίζεται σε θάλασσα και στεριά.

Από εκείνη τη στιγμή, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα υγείας με παθήσεις του πνεύμονα στα δελφίνια, με τα εισπνεόμενα σωματίδια να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία μετά την εισπνεόμενη έκθεση σε μικροπλαστικά, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ σχεδιάζεται η συστηματική αξιολόγηση της εκπνοής των δελφινιών ώστε να εξεταστούν η επίδραση και η σύνδεση ανάμεσα στα σωματίδια και την υγεία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωκεανοί περιέχουν πολλά τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια και καλούν σε περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επανεξελέγη πρόεδρος της Eurometaux για δεύτερη διετή θητεία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκρίθηκε η πώληση του 37% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Έπεται η δημόσια προσφορά της Masdar

ΡΑΑΕΥ: Στον «αέρα» βίντεο για τη χρήση του εργαλείου παρακολούθησης τιμολογίων

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ