Μπορεί τα πολύχρωμα λαμπιόνια να είναι συνώνυμο των Χριστουγέννων, όμως, η υπερβολική χρήση φωτισμού έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα.
Η φωτορύπανση από τον εορταστικό στολισμό σε κήπους, μπαλκόνια και δρόμους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες στα ζώα, να τα αποπροσανατολίσει, να αλλάξει τις συνήθειές τους και να τα καταστήσει ευάλωτα σε αρπακτικά.
Το φαινόμενο του υπερβολικού -και συχνά κακόγουστου- χριστουγεννιάτικου φωτισμού εντοπίζεται στην Αυστραλία, όπου ολοένα περισσότεροι στολίζουν τις κατοικίες τους με εντυπωσιακά μεν, απειλητικά δε για ολόκληρα οικοσυστήματα φωτάκια.
Ομάδα ειδικών επιστημόνων καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τον στολισμό και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Λόρεν Φαρντέλ, ηγήθηκε πρόσφατης μελέτης του Συμβουλίου Βιοποικιλότητας σχετικά με τον φωτισμό και διαπίστωσε ότι ο 24ωρος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ζώων.
«Υποτίθεται ότι πρέπει να φαίνεται όμορφο, όχι να φωτίζει για να πραγματοποιήσεις χειρουργείο», τόνισε η Φαρντέλ.
Το Συμβούλιο Βιοποικιλότητας προτείνει στους κατοίκους για τον Δεκέμβριο, ο οποίος στο νότιο ημισφαίριο είναι η φωτεινότερη εποχή του έτους, έξι απλά βήματα για τον περιορισμό της φωτορύπανσης:
- Στολισμός χωρίς φώτα
- Φωτάκια μόνο στα παράθυρα και όχι σε κήπους και στο σύνολο της κατοικίας
- Τα φώτα να μην μένουν αναμμένα όλη τη νύχτα
- Χρήση κίτρινων και κόκκινων φώτων αντί για λευκά και μπλε φώτα, καθώς αυτά διαταράσσουν λιγότερο την άγρια ζωή
- Προβολείς που στρέφονται προς το έδαφος
- Δέντρα και θάμνοι χωρίς στολισμό και φωτισμό καθώς είναι σκοτεινά καταφύγια για την άγρια ζωή
Επιπλέον, η Φαρντέλ τόνισε ότι μπορεί ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός LED να είναι μια πιο φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση φωτισμού, αλλά ενδέχεται και αυτός να επηρεάζει τους βιότοπους.
Οι συστάσεις του Συμβουλίου Βιοποικιλότητας προστίθενται στην εκστρατεία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτων που ενθαρρύνει τους κατοίκους να περιορίσουν την υπερβολική χρήση φωτισμού.
«Τα περισσότερα από τα ενδημικά θηλαστικά και τους βατράχους της Αυστραλίας, πολλά από τα πουλιά και τα ερπετά μας είναι δραστήρια τη νύχτα και είναι πολύ καλά στο να κρύβονται. Οπότε μπορεί να μην τα βλέπετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κήποι και τα προάστιά μας δεν είναι σημαντικά για αυτά», εξήγησε η καθηγήτρια Σάρα Μπέκεσι, σύμβουλος Βιοποικιλότητας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης.
«Πολλά ενδημικά ζώα αποφεύγουν να περνούν μέσα από περιοχές που είναι έντονα φωτισμένες, οπότε το να αφήνουμε τους κήπους μας σκοτεινούς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε την άγρια ζωή. Η φωτορύπανση έρχεται να προστεθεί στα άλλα είδη ρύπανσης, όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον φως που μπορείτε να απενεργοποιήσετε, να χαμηλώσετε ή να σταματήσετε να στρέφετε στη φύση κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Διαβάστε ακόμη
Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τον Προϋπολογισμό
Τα δύο εμιράτα που προσπαθούν να προσελκύσουν τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων (γράφημα)
Το business software κρατάει ψηλά τον πήχη της πληροφορικής- Τι δείχνουν οι αριθμοί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ