Ποιος είναι ο πιο «αναίμακτος» τρόπος για να κερδίσουν μία λιχουδιά; Αυτόν θα ακολουθήσουν τα άλογα ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο κέρασμα χωρίς να προσπαθήσουν πολύ. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύεται από έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Νότιγχαμ, σύμφωνα με την οποία τα άλογα είναι πολύ εξυπνότερα από όσο νομίζαμε και όχι μόνο, καθώς προσαρμόζονται σε κανόνες και ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα με στόχο φυσικά την τροφή.
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 20 άλογα να φέρουν εις πέρας μία εργασία: Τα κάλεσαν να αγγίξουν ένα κομμάτι χαρτί με τη μύτη τους για να πάρουν μία λιχουδιά. Η διαδικασία ήταν απλή και όλα τα άλογα την εκτέλεσαν άψογα. Τα πράγματα, όμως, στη συνέχεια έγιναν πιο πολύπλοκα.
Στο επόμενο στάδιο τα άλογα έπρεπε να πάρουν την λιχουδιά αγγίζοντας την κάρτα μόνο όταν ένα φως που ήταν προηγουμένως αναμμένο, έσβηνε. Και τα 20 άλογα δυσκολεύτηκαν να εκτελέσουν την εντολή, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αδιακρίτως την κάρτα είτε ήταν όταν το φως ήταν αναμμένο, είτε σβηστό και εξακολουθούσαν να ανταμείβονται. Όταν, ωστόσο, στο τελευταίο στάδιο οι κανόνες μεταβλήθηκαν, τα άλογα αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο, εισήγαγαν μια ποινή σε κάθε άγγιγμα κάρτας ενώ ήταν αναμμένο το φως: Για 10 δευτερόλεπτα δε μπορούσαν να παίξουν, ούτε να πάρουν ανταμοιβή.
Αυτό που διαπίστωσαν τότε οι επιστήμονες ήταν η ξαφνική και εξαιρετικά σημαντική μείωση των σφαλμάτων σε όλα τα άλογα, καθώς άρχισαν να παίζουν σωστά το παιχνίδι αγγίζοντας την κάρτα σύμφωνα με τους νέους κανόνες για να πάρουν τη λιχουδιά τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άλογα είχαν καταλάβει τον κανόνα του αναμμένου φαναριού από την αρχή, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο να τον ακολουθήσουν όταν δεν υπήρχε καμία συνέπεια σε περίπτωση που έκαναν λάθος.
Εκτιμούν, επομένως, ότι κατέχουν υψηλότερο επίπεδο γνωστικής επεξεργασίας από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, καθώς μπόρεσαν να αλλάξουν αμέσως στρατηγική και συμπεριφέρθηκαν με διαφορετικό τρόπο μόλις υπήρχε κίνδυνος να στερηθούν κάτι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Animal Behaviour Science, αυτή η στάση αποκαλύπτει ότι το άλογο σκέφτεται τις μελλοντικές συνέπειες και δρα στοχευμένα, εστιάζοντας σε αυτό που επιθυμεί και στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει για να το επιτύχει.
Η επικεφαλής της έρευνας, Κάρι Ιζίτσι, εξήγησε πως όταν κατά τη διάρκεια της μελέτης τα άλογα ήρθαν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του λάθους τους – απουσία τροφής – τότε άλλαξαν αμέσως συμπεριφορά, «παίζοντας» σύμφωνα με τους κανόνες.
«Τα άλογα δεν είναι φυσικές ιδιοφυΐες, θεωρούνται μέτρια, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι έτσι και στην πραγματικότητα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι εκτιμούσαμε», ανέφερε η ειδικός και χαρακτήρισε «συναρπαστικό» το αποτέλεσμα της μελέτης καθώς ο «προμετωπιαίος φλοιός τον οποίο συνήθως πιστώνουμε για την παραγωγή αυτού του τύπου σκέψης στους ανθρώπους» δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος. Αυτό, επομένως, σημαίνει ότι «χρησιμοποιούν μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου για να επιτύχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τη νοημοσύνη ή το συναίσθημα των ζώων με βάση το αν είναι δομημένα όπως εμείς».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
UBS: Σε εκκαθάριση το real estate fund της Credit Suisse
EKT: Η παραγωγικότητα στην ευρωζώνη ανατρέπει τα σενάρια για τα επιτόκια
Lenovo: Αύξηση στα κέρδη καθώς η ζήτηση AI οδηγεί σε σταδιακή ανάκαμψη των PC
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ