Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι ολοένα συχνότερες και πιο σφοδρές θα είναι οι βροχοπτώσεις, καθώς και οι αλλαγές στη θερμοκρασία, πλήττοντας εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τώρα, νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution αποτυπώνει τις επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων στη φύση, με τους ειδικούς να τις συνδέουν και με οικονομικοκοινωνικές προεκτάσεις.
Η περιβαλλοντολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόλντερ του Κολοράντο, Λόρα Ντι ηγήθηκε ερευνητικής ομάδας, η οποία σχεδίασε υπολογιστικό μοντέλο που εστιάζει στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινόμενων στις λεγόμενες «υπηρεσίες οικοσυστήματος», όπως η επικονίαση, η αποθήκευση άνθρακα από τα δάση.
«Η κλιματική αλλαγή εντείνει τις διαταραχές, θέτοντας κινδύνους για τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος (πώς η φύση συνεισφέρει στην ευημερία του ανθρώπου). Για να αξιολογήσουμε αυτούς τους κινδύνους, αναπτύσσουμε μια ευέλικτη, λειτουργική προσέγγιση βασισμένη σε χαρακτηριστικά για την ποσοτικοποίηση των οικολογικών υπηρεσιών του οικοσυστήματος και των οικονομικών επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα», αναφέρει η έκθεση.
«Με την κλιματική αλλαγή, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενσωματωθούν οι επιπτώσεις των ακραίων γεγονότων όπως οι μεγα-πυρκαγιές και οι τυφώνες στα οφέλη που παρέχει η φύση», ανέφερε η Ντι και χαρακτήρισε την έρευνα «ένα σημαντικό βήμα» για την πρόβλεψη των επιπτώσεων στις υπηρεσίες του οικοσυστήματος με σκοπό τη σωστή διαχείριση.
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί ανέπτυξαν υπολογιστικό μοντέλο που προβλέπει πώς η πιθανότητα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου επηρεάζει ορισμένα είδη και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν, ενσωματώνοντας παράλληλα και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εκτιμά τις υπηρεσίες αυτές.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν τις συνέπειες στην ξυλεία από ανεμοθύελλα σε δασικές εκτάσεις στη Μινεσότα λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά είδη δέντρων και την αξία τους. Για παράδειγμα, οι λευκοί κέδροι είναι πιο ανθεκτικοί στις ανεμοθύελλες από το βαλσαμοέλατο, αλλά το δεύτερο μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μία ανεμοθύελλα, ανάλογα με την έντασή της, θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική αξία ξυλείας κατά 23% έως 50%. Παράλληλα, δραστηριότητες όπως πεζοπορία και κατασκήνωση αναμένεται να πληγούν με τη σειρά τους.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αρμοδίους για να αξιολογήσουν τις πιθανές συνέπειες από τέτοιου είδους φαινόμενα, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, με την Ντι να τονίζει ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι, «μπορεί να χάσουμε περισσότερα από όσα συνειδητοποιούμε».
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο: Οι σούπερ αποδόσεις στο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις και η συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα