search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Sun Cable: Η περιπέτεια της διασύνδεσης Αυστραλίας – Σιγκαπούρης (pics + vid)

Το σχέδιο που προβλέπει μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και η σύγκρουση που έχει προκαλέσει στους των δισεκατομμυριούχους της Αυστραλίας

Όταν ξεκίνησε είχε όλα τα χαρακτηριστικά που υπόσχονται μία επανάσταση στην ενεργειακή πράσινη μετάβαση. Το έργο Australia-Asia Power Link (AAPowerLink, AAPL) φιλοδοξεί να ενώσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου (στην Αυστραλία) με μία μεγάλη αγορά (αυτή της Σιγκαπούρης) μέσω του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου HVDC παγκοσμίως.

Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ διαφορετικών ηπείρων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και περιοχές που δεν έχουν τους φυσικούς πόρους για να παράγουν αρκετή πράσινη ενέργεια, όπως η Σιγκαπούρη, μπορούν να την εισάγουν μέσω καλωδίων.

Τώρα, όμως, η εταιρεία Sun Cable -που βρίσκεται πίσω από το ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έργο– είναι αντιμέτωπη με τη σύγκρουση των μεγαλοεπενδυτών της και αναγκάστηκε να ζητήσει «εθελοντική διοίκηση» για να μείνει ζωντανή. «Εθελοντική διοίκηση» είναι μια διαδικασία ορισμού ανεξάρτητης διοίκησης και αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης και βιώσιμης στρατηγικής.

H σύγκρουση των δισεκατομμυριούχων της Αυστραλίας

Το σχέδιο της Sun Cable προβλέπει την εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου 120.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, «το πιο αξιόπιστα ηλιόλουστο μέρος στον πλανήτη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται εκεί θα μεταφέρεται μέσω μιας εναέριας γραμμής μεταφοράς HVDC μήκους 800 χιλιομέτρων σε τοποθεσία κοντά στο Darwin, όπου θα χρησιμοποιείται για την παροχή φθηνότερης ενέργειας στην τοπική αγορά από το 2026. Ακόμη 3,2 GW θα αποστέλλονται υπεράκτια στη Σιγκαπούρη μέσω Ινδονησίας, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 4.200 χιλιομέτρων (του AAPL), από το 2028. Η Sun Cable υποστηρίζει ότι θα μπορεί να καλύψει έως 15% των ενεργειακών αναγκών της Σιγκαπούρης.

Το κόστος υλοποίησης του έργου έχει βγει εκτός προϋπολογισμού, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του δισεκατομμυριούχου Andrew “Twiggy” Forrest, που ήταν ένας από τους δύο μεγαλοεπενδυτές του σχεδίου.
Μιλώντας στο CNN από το Νταβός, ο Forrest είπε ότι «το κόστος έχει ανέβει κατά 10%, 50%, 100%. Αυτό δεν είναι βιώσιμο» κατέληξε.

Ο Andrew Forrest, ο «λιγνός» (Twiggy) όπως ήταν το παρατσούκλι του στο σχολείο, έκανε την περιουσία του από μεταλλεία και είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστραλία σύμφωνα με το Forbes. Τώρα επιχειρεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πράσινης μετάβασης

Είναι, επίσης, ασαφές αν η Αρχή Ενεργειακής Αγοράς της Σιγκαπούρης (EMA) ενδιαφέρεται να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από το AAPL.

Ο έτερος μεγαλοεπενδυτής, δισεκατομμυριούχος και κλιματικός ακτιβιστής Mike Cannon-Brookes, δεν έχει χάσει την πίστη του. Σε ανακοίνωση της επενδυτικής του εταιρείας Grok Ventures τονίζει ότι «το AAPL είναι το έργο που πρέπει να στηριχθεί – συνεχίζει να πετυχαίνει σημαντικά ορόσημα και παραμένει σε τροχιά για να προσφέρει οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια στη Σιγκαπούρη».

O Mike Cannon-Brookes είναι συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Atlassian. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του επιμένει για τη μείωση της εξάρτησης της Αυστραλίας από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε ΑΠΕ

Το AAPL απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αυστραλίας με τον υπουργό Ενέργειας Chris Bowen να δηλώνει: «Παραμένω πολύ αισιόδοξος και ενθουσιασμένος για το μέλλον της Sun Cable».

Ήλιος και άνεμος θα μεταφέρονται όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Ενεργειακοί αναλυτές σημειώνουν ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες (ρεύματα, οξύτητα εδάφους, βαθιές τάφροι και κορυφογραμμή), το έργο είναι τεχνικά εφικτό.
Άλλωστε, δεν είναι το μόνο που παρουσιάζει ανάλογες προκλήσεις. Σχέδια έχουν ήδη ανακοινωθεί για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει το Μαρόκο με τη Μεγάλη Βρετανία, περνώντας από Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η Sun Cable σχεδιάζει το μεγαλύτερο «ηλιακό αγρόκτημα» και εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών στον κόσμο στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, με σύστημα μετάδοσης συνολικά 5.000 χιλομέτρων

«Υπάρχει τεράστιο οικονομικό κίνητρο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στη μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις σε έναν κόσμο που πρέπει να δράσει γρήγορα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα» δήλωσε στο CNN ο Bruce Mountain, διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Victoria. «Η κατανομή του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας είναι άνιση, όπως συμβαίνει και με τον άνθρακας και το φυσικό αέριο, οπότε πιστεύω ότι θα μάθουμε να τα μεταφέρουμε αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις, όπου υπάρχει περιβαλλοντικό όφελος» σημείωσε.

Το AAPL έχει πρώτο στόχο την αγορά της Σιγκαπούρης γιατί εκεί η πίεση για ενεργειακή μετάβαση είναι μεγάλη. Το 2020, το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από φυσικό αέριο. Κοντά στη Σιγκαπούρη υπάρχουν και άλλες πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

*Στην κεντρική φωτογραφία η διαδρομή της Ηλεκτρικής Σύνδεσης Αυστραλίας – Ασίας (Australia-Asia Power Link)

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

«Market pass»: Διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο

 

Exit mobile version