search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

SUISO: Η λύση της Saipem για την παραγωγή υπεράκτιου πράσινου υδρογόνου

Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος «βλέπει» προς την επόμενη μέρα και αξιοποιεί τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο ιταλικός πολυεθνικός πετρελαϊκός όμιλος Saipem ξεκίνησε το SUISO, μια τεχνολογική λύση που συνδυάζει πλωτή αιολική ενέργεια, πλωτή ηλιακή και θαλάσσια ενέργεια για να τροφοδοτήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε υπάρχουσες υπεράκτιες πλατφόρμες.

Συνδυάζοντας διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα μόνο σύστημα, ο στόχος του SUISO είναι να τροφοδοτήσει, μαζί ή μεμονωμένα, ηλεκτρολύσεις που είναι εγκατεστημένες σε υφιστάμενες υπεράκτιες πλατφόρμες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με τη Saipem.

Η τεχνολογία ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και, ταυτόχρονα, επιτρέπει τη μετατροπή υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν πλέον φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως τονίζει η εταιρεία.

Η Saipem ανέφερε επίσης ότι το οξυγόνο που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως η υδατοκαλλιέργεια ή η παραγωγή φυκιών.

Χάρη σε αυτές τις δυνατότητες, το SUISO θα βρει την πρώτη εφαρμογή του στο έργο AGNES, τον υπεράκτιο ενεργειακό κόμβο που η Saipem, σε συνεργασία με την QINT’X, σχεδιάζει να χτίσει στις ακτές της Αδριατικής, στη Ραβέννα.

Ο Φρανσέσκο Κάιο, Διευθύνων Σύμβουλος της Saipem, δήλωσε: «Το SUISO είναι ένα παράδειγμα της ικανότητας της Saipem να βρει καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για να οδηγήσει τους πελάτες της στην ενεργειακή μετάβαση. Η λύση είναι προσαρμόσιμη στα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των θαλάσσιων περιοχών και στις διαφορετικές ανάγκες παραγωγής.

»Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση υποδομών και τεχνολογικά προηγμένων εγκαταστάσεων επιτρέπει στη Saipem να καλύψει την αλυσίδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και να είναι στρατηγικός εταίρος στην πορεία προς μια καθαρή οικονομία του net-zero».

Το έργο AGNES έχει προγραμματιστεί να περιλαμβάνει περίπου 56 στροβίλους σε σταθερά θεμέλια σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, που βρίσκονται πάνω από 8 και 12 ναυτικά μίλια, αντίστοιχα, ανοικτά της Ραβέννας, στην Αδριατική Θάλασσα.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το έργο AGNES τον Αύγουστο του 2020, η Saipem επισήμανε ότι το project θα συνεπάγεται καινοτομίες, όπως η πλωτή ηλιακή τεχνολογία που βασίζεται στην αποκλειστική τεχνολογία της Moss Maritime.

Πιο πρόσφατα, η Saipem ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την απόκτηση πλωτών υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της Naval Energies της Γαλλίας.

Η Saipem απέκτησε από τη Naval Energies τις δραστηριότητες στον τομέα της πλωτής αιολικής ενέργειας που σχετίζονται με την τεχνογνωσία των πλωτών μονάδων και τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, ενσωμάτωσε μια ειδική ομάδα της Naval Energies με εμπειρία στην μοντελοποίηση και την προσομοίωση.

 

Exit mobile version