Την άρση του πλαφόν στα καύσιμα που είναι σε εφαρμογή για τρία χρόνια, ζητούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών με επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως αναφέρουν όλο αυτό το διάστημα η αγορά λειτουργεί με περιορισμό του μικτού περιθωρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό καθώς αναπόφευκτα όλοι εφαρμόζουν την ίδια τιμή και το ίδιο περιθώριο κέρδους.
Το μέτρο ξεκίνησε για την αντιμετώπιση των κινδύνων διασποράς του κορωνοιού, ωστόσο διατηρήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και έτσι η αγορά συναίνεσε στην επιβολή του με σημείο αναφοράς τα περιθώρια κέρδους του κλάδου τον Σεπτέμβριο του 2021 για να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι το πλαφόν δεν αναγνωρίζει το χρηματοοικονομικό κόστος που είναι αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων καθώς επίσης και τις αυξήσεις που δόθηκαν στα μεταφορικά αλλά και στα προιόντα και τις υπηρεσίες λόγω αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.
Οι εταιρείες, διευκρινίζουν ότι το μέτρο είχε προκαθορισμένα όρια χρονικής διάρκειας για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η επιβολή μικτού περιθωρίου κέρδους θα ήταν όχι μόνο ακατάληπτη αλλά και προδήλως αποτρεπτική για την δραστηριοποίηση οποιουδήποτε στον κλάδο της εμπορίας Πετρελαιοειδών Προιόντων».
Σήμερα η ισχύς του νόμου εκπνέει στις 30 Ιουνίου, όμως τυχόν παράτασή του θέτει για τις εταιρείες ζητήματα βιωσιμότητας και συντηρεί αθέμητες πρακτικές επιζήμιες για τα μέλη του ΣΕΕΠΕ αλλά και για τους καταναλωτές.
Η ανησυχία προκύπτει από τις συνεχείς παρατάσεις του μέτρου με διαδοχικές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, οι οποίες κατά τις εταιρείες προσδίδουν χαρακτηριστικά μονιμότητας και έχουν επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο. «Αποστερούν κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας, στρεβλώνουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και δημιουργούν ακουσίως χώρο για άνθηση φαινομένων λαθρεμπορίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και παράνομων πρακτικών που ο Σύνδεσμος και τα μέλη μας αντοιμάχονται όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει η επιστολή που έχει σταλεί από τον ΣΕΕΠΕ στο υπουργείο.
Οι εταιρείες επισημαίνουν ότι σε μια αγορά με 5.500 πρατήρια και 13 εταιρείες την ομαλή λειτουργία καθορίζει ο υγιής ανταγωνισμός. Όμως η επιβολή πλαφόν, υποστηρίζουν ότι δεν συντηρεί τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Διαβάστε ακόμη
«Παράθυρο» για νέες παροχές και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα
Υδροπλάνα-υδατοδρόμια: Πόσο κοντά είναι τελικά η έναρξη των πρώτων πτήσεων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ