Χάρι Στάιλς, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Τέιλορ Σουίφτ, Κιμ Καρντάσιαν, Όπρα Γουίνφρεϊ, ακόμα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ… Όλοι τους έχουν αγκαλιάσει ένα μικρό, τρυφερό κοάλα, από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της Αυστραλίας. Πώς, άλλωστε, να αντισταθεί κανείς στο χνουδωτό μαρσιποφόρο που μοιάζει περισσότερο με λούτρινο παρά με πραγματικό ζώο; Στις αγκαλιές, όμως, λέει «όχι» ένα από τα ιστορικά καταφύγια της Αυστραλίας καθώς σύμφωνα με οδηγία πλέον οι επισκέπτες δε μπορούν να αγκαλιάζουν τους χαριτωμένους ενοίκους του.
Αρχικά, δημοσιεύματα απέδωσαν την απόφαση του Lone Pine Koala Sanctuary στο Κουίνσλαντ στην αύξηση του στρες που θα μπορούσε να προκαλέσει στα κοάλα η στενή επαφή με τους ανθρώπους, εντούτοις εκπρόσωπος του καταφυγίου υποστηρίζει ότι δόθηκε τέλος στις αγκαλιές έπειτα από αίτημα των επισκεπτών για πιο «εκπαιδευτικές και καθηλωτικές εμπειρίες».
Τα κοάλα είναι νυκτόβια και μοναχικά ζώα, με πολλές μελέτες να συνδέουν την ανθρώπινη παρουσία με την αύξηση των επιπέδων άγχους, τη στιγμή που όταν βρίσκονται στην άγρια φύση αποφεύγουν τον άνθρωπο, αλλά και τα υπόλοιπα ζώα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το 2009 ερευνητική ομάδα είχε καταγράψει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, έπειτα από την παρουσία επισκεπτών σε βιότοπο των κοάλα, αποκαλύπτοντας ότι ήταν τόσο υψηλά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σειρά προβλημάτων στο ανοσοποιητικό, μέχρι και αναπαραγωγικές δυσκολίες.
Επιπλέον, όπως εξηγεί στο The Conversation ο περιβαλλοντολόγος Έντουαρντ Ναραγιάν – ο οποίος καλεί η απαγόρευση να επεκταθεί σε όλη τη χώρα – τα αρσενικά κοάλα επηρεάζονται περισσότερο από την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, αναφέροντας ανάμεσα στις συνέπειες τη διαταραχή της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας.
Την ίδια στιγμή, τα κοάλα παρότι στη φύση είναι νυκτόβια, όταν βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους εκτίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας επομένως ακόμα και ο ύπνος τους μπορεί να διαταραχθεί.
Η ερευνήτρια Φλάβια Σανταμαρία του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ μιλώντας στο τοπικό ABC δήλωσε ότι τα κοάλα αγχώνονται όταν τα κρατούν ή τα χαϊδεύουν άνθρωποι, ακόμη και σε ζωολογικό κήπο.
«Αγαπάμε τα ζώα, θέλουμε να τα αγγίζουμε, θέλουμε να είμαστε μαζί τους, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα τους εξακολουθούν να είναι άγρια ζώα. Οι τουρίστες θέλουν να βρεθούν κοντά στα κοάλα, αλλά φροντίζουμε για την ευημερία του ζώου ή για την ευημερία του τουρίστα;», είπε η ειδικός και εξήγησε ότι είναι πολύ ευαίσθητα στο άγγιγμα, τον ήχο και τη μυρωδιά και πως μπορούν εύκολα να αναστατωθούν.
Εντούτοις, το καταφύγιο που άνοιξε τις πύλες του το 1927 για να προστατεύσει τα ζώα που θανατώνονταν για τη γούνα τους, υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση έπειτα από αίτημα των επισκεπτών να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τις συνήθειες των συμπαθών ζώων και όχι απλώς να τα αγκαλιάζουν για μία σέλφι.
Για αυτό το λόγο, λοιπόν, αντικαθιστά την υπηρεσία της αγκαλιάς με εκείνη του Κoala Moment (Αγγίξτε ένα κοάλα έναντι περίπου 22 ευρώ), κατά το οποίο για σύντομο χρονικό διάστημα ο επισκέπτης του πάρκου μπορεί να χαϊδέψει τη γούνα του κοάλα. Διαφορετικά, μπορεί να επιλέξει την υπηρεσία Koala Close-Up (έναντι περίπου 48 ευρώ) κατά την οποία για 15 λεπτά και για μικρές ομάδες έως έξι ατόμων υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να αγγίξει τη γούνα του, αλλά να το παρατηρήσει στο περιβάλλον του όσο χαλαρώνει σε ένα δέντρο και ενώ τρώει φύλλα ευκαλύπτου.
«Μας αρέσει που παρατηρείται στροφή τόσο στους ντόπιους όσο και στους διεθνείς επισκέπτες να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Αυστραλίας από κοντά, παρατηρώντας απλώς αυτό που τα κοάλα κάνουν καλύτερα – τρώνε, κοιμούνται και χαλαρώνουν στον δικό τους χώρο», δήλωσε ο Λίντον Ντισκόμπ, γενικός διευθυντής του καταφυγίου.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα
Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις χρηματοδοτικές πιστώσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ