search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Στο τραπέζι της Κομισιόν η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας

Διχασμένες για την πολιτική των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές οι χώρες της ΕΕ - Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Mε τη διάσπαση Νότου- Βορρά σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, προσέρχονται μεθαύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες της σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων με παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου που εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, με τις τιμές  στην πλατφόρμα ΤΤF της Ολλανδίας να διαμορφώνονται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο κυριότερος λόγος όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η ένταση και το μέγεθος της κρίσης ξεπερνούν τις εθνικές προσπάθειες και εξαντλούν τις δυνατότητες των χωρών να υιοθετήσουν μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Στις συνομιλίες  μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, και των Πρωθυπουργών της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας συζητήθηκε ένα κοινό σημείο δράσης, το οποίο θα στηρίζεται στην επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο οι χώρες του Βόρειου Άξονα (Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία κ.α), διαφωνούν με τις  παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική και απορρίπτουν οποιαδήποτε μέτρα επιβάλλουν όρια στην αγορά.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τον οδικό χάρτη που θα συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Κομισιόν φαίνεται να εξετάζει με ρεαλισμό και άλλα εργαλεία για να αντλήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της αγοράς όπως η φορολόγηση στα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (windfall profits), μέτρο το οποίο έχει μελετήσει και η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τα λεγόμενα και ως «ουρανοκατέβατα» κέρδη διαμορφώνονται από τις τιμές χονδρεμπορικής και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, με κερδισμένες τις ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά.

Σήμερα, το μέτρο της «φορολόγησης» κερδών υιοθετούν οι ΑΠΕ, οι οποίες αμοίβονται με εγγυημένη τιμή βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων που έχουν συνάψει και δημιουργούν τα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), με τα οποία επιδοτούνται οι λογαριασμοί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Υπέρ της επιστροφής κερδών στους καταναλωτές έχει ταχθεί και η ΡΑΕ, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει «λίπος» από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά αλλά και το φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στις υπάρχουσες συνθήκες βάσει ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την τρέχουσα περίοδο το περιθώριο κέρδους για τις λιγνιτικές υπολογίζεται γύρω στο 35% (με την ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους το έχει επιστρέψει στην αγορά μέσω των εκπτώσεων στα τιμολόγια), στο 70% για τα υδροηλεκτρικά τα οποία όμως έχουν μικρή συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή (περί το 3%) και το φυσικό αέριο με ένα 15% έως 20%.

Ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχει αμηχανία σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου καθώς εκτιμάται ότι οι πολιτικές αυτές μπορεί να προκαλέσουν κύμα αγωγών εναντίον της Κομισιόν έχοντας πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Στον αντίποδα, η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη να παρουσιάσει στα κράτη –μέλη νέα δέσμη μέτρων που θα  επικεντρώνεται στην στήριξη των καταναλωτών με κουπόνια ή διατήρηση των επιδοτήσεων ρεύματος και φυσικού αερίου ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχει αποκλείσει η ελληνική πλευρά και του ΦΠΑ σε προιόντα ενέργειας.

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα αγοράζει ενέργεια και κατόπιν θα πουλάει στους καταναλωτές σε τιμές χαμηλότερες. Ωστόσο διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών εμφανίζονται προβληματισμένες ως προς την εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου λέγοντας ότι έχει μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ως εναλλακτική λύση για την εκτόνωση των τιμών, η Κομισιόν φαίνεται να προτείνει να διαπραγματευτεί συλλογικά νέες προμήθειες ώστε να συμπιέσει το κόστος ως μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Διαβάστε ακόμη:

Στα κάγκελα οι ξενοδόχοι για τη βραχυχρόνια μίσθωση και το… Radisson Red στη οδό Μητροπόλεως

Είναι στιγμές (λαϊκό άσμα κι εκλογικός νόμος), το ταμείο του… Βλάσση Μικρογεύματα, η CVC και τα σούπερ μάρκετ, το Πάσχα ΕΤΕΜ με Cosmos και σαλέ-τζαμπέ πάρε, κόσμε

Οι φίλοι του Πούτιν: Γιατί τους λέμε ολιγάρχες και όχι απλώς… δισεκατομμυριούχους

 

Exit mobile version