Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Energean που κατέχει το 75% της παραχώρησης στο Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία, ολοκληρώνει μια τρισδιάστατη γεωφυσική σεισμική έρευνα σε θαλάσσια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τα στοιχεία της έρευνας θα αξιολογηθούν στη συνέχεια προκειμένου να κριθεί εάν υπάρχουν πιθανότητες ανακάλυψης κοιτάσματος υδρογονανθράκων και έχει νόημα η διενέργεια μιας ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή, η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερο από μερικά εκατ. δολάρια που είναι το κόστος της σεισμικής έρευνας.
Το 25% στην παραχώρηση του θαλάσσιου Block 2 έχει η HelleniQ, η διοίκηση της οποίας εξήγγειλε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε τρισδιάστατες έρευνες στις δικές της θαλάσσιες περιοχές Ionian και Block 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ο πρώην όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων έχει το 100% στις δύο αυτές περιοχές και, κατά πληροφορίες, θα χρησιμοποιήσει τα σκάφη της PGS που χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο η Energean στο Block 2.
Όμως, σε αυτήν την προσπάθεια στις δυτικές της θάλασσες, η χώρα μας δεν είναι μόνη. Η ευρύτερη Αδριατική χαρακτηρίζεται από έναν οργασμό ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έπεισε ακόμη και χώρες που τα τελευταία χρόνια είχαν σταματήσει κάθε νέο σχέδιο στον τομέα της έρευνας.
Ο λόγος για την Ιταλία, η νέα πρωθυπουργός της οποίας Τζόρτζια Μελόνι γνωστοποίησε προ δύο εβδομάδων ότι θα επεκτείνει τις παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, με στόχο να διπλασιάσει την ύψους 6 δισ. κυβικών μέτρων ετήσια εγχώρια παραγωγή, να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές που προσέγγιζαν το 40% της συνολικής κατανάλωσης πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επιτύχει τη μείωση των τιμών ενέργειας. Το σχέδιο αναφέρεται σε παραχωρήσεις 10ετούς διάρκειας για γεωτρήσεις μεταξύ 9 και 12 μιλίων από τις ακτές της Αδριατικής και με στόχους κοιτάσματα που περιέχουν έως 15 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επιδίωξη της Ρώμης είναι να αξιοποιήσει φυσικό αέριο που θα μπορεί να πουλήσει σε τιμές μεταξύ 50 και 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές ξεπερνούν κάποιες ημέρες και τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αλλά και στην Κροατία, η υπό κρατικό έλεγχο INA εντείνει την δραστηριότητά της. Η διοίκησή της το καλοκαίρι εξήγγειλε επενδύσεις ύψους 285 εκατ. δολαρίων στον τομέα σε νέες γεωτρήσεις αλλά και στην εγκατάσταση νέων εξεδρών άντλησης στην Αδριατική. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού.
H INA πρόσφατα ανακοίνωσε την επίτευξη συνολικής παραγωγής 22 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το 1999, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κροατία δραστηριοποιείται και η ελληνικών καταβολών Energean με παραγωγή από το κοίτασμα Izabela και με πλάνο για νέες γεωτρήσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Irena εντός του 2023, πάντα στην Αδριατική. Σημειώνεται ότι στην χώρα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια μια «Ρεβυθούσα», το τερματικό LNG στο νησί Krk.
Αλλά και το Μαυροβούνιο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων, κάνει τη δική του προσπάθεια. Το καλοκαίρι του 2021, η κοινοπραξία των κολοσσών ENI-Novatek πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην χώρα δραστηριοποιείται και η Energean, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για το κατά πόσον θα προχωρήσει και εκείνη στην ερευνητική γεώτρηση στα δύο blocks που διαθέτει στην Αδριατική, καθώς ήδη έχει πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες σεισμικές έρευνες. Αστάθμητος πάντως παράγοντας στη μικρή αυτή χώρα των Δυτικών Βαλκανίων είναι η κυβερνητική αστάθεια που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.
Κεντρική φωτό κειμένου: Το σεισμογραφικό σκάφος της PGS Ramform Hyperion που εκτελεί τη σεισμική έρευνα στο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο
Διαβάστε ακόμη:
Τα μεγάλα deals της πληροφορικής συνεχίζονται
Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών