Τελικά αυτό φοβόταν η τουρκική κυβέρνηση απευθύνοντας σχετικές προειδοποιήσεις πριν λίγες ημέρες, συνέβη. Έτσι η βιομηχανία της χώρας βρίσκεται πλέον στο έλεος των μεγαλύτερων, στην ιστορία, διακοπών ρεύματος.
Η Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg, μείωσε τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία αφότου το Ιράν ανακοίνωσε προσωρινή διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου, μια κίνηση που απειλεί να πλήξει τις κρίσιμες πωλήσεις στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση έχει επιβάλει τριήμερες διακοπές ρεύματος κάθε εβδομάδα στις εκατοντάδες οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, ενώ ο Διαχειριστής διανομής TEIAS ενημέρωσε προφορικά τους διαχειριστές των ζωνών το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσουν γραπτές ειδοποιήσεις.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Προύσα για 15 ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, καθώς οι διακοπές έρχονται να προστεθούν στην παγκόσμια έλλειψη chip που ήδη πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 11% του συνόλου των εξαγωγών το 2021.
Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο
Περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται σε εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο και οι διαταραχές της ροής προμηθειών έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Τουρκία αγωνίζεται να καλύψει το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου λόγω της αποδυναμωμένης λίρας.
Η Τουρκία είχε αποθηκευμένα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις 18 Ιανουαρίου, 42% λιγότερο από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Energy Exchange Istanbul.
Το Ιράν, σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανέστειλε τις ροές φυσικού αερίου προς την Τουρκία για 10 ημέρες την Πέμπτη, επικαλούμενο τεχνικές βλάβες. Αργότερα δήλωσε ότι επανεκκίνησε τις ροές, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι το αρνήθηκαν και έστειλαν αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη για να προσπαθήσει να διευθετήσει τα πράγματα.
Είναι η πρώτη φορά που τουρκικές βιομηχανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος αυτού του μεγέθους. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής και σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται σε περισσότερες από 300 βιομηχανικές ζώνες.
Οι εισηγμένες εταιρείες σε όλο το κατασκευαστικό φάσμα ανακοίνωσαν περικοπές στα χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο κατασκευαστής φορτηγών Katmerciler δήλωσε ότι σταματά τις εργασίες του για τέσσερις ημέρες από χθες Δευτέρα, ενώ η Kutahya Porselen ανακοίνωσε ότι η παραγωγή θα μειωθεί λόγω έλλειψης καυσίμων.
«Οι βιομήχανοι είναι τρομοκρατημένοι. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται η λύση ή πότε θα έρθει» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Dunya, ο Mujdat Kececi, επικεφαλής μιας τοπικής ένωσης βιομηχανίας.