Πώς η ενεργειακή μετάβαση ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης; Πώς τετραγωνίζουμε τον κύκλο της προσιτής ενέργειας και ποιες είναι οι τελευταίες προβλέψεις όσον αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ηλεκτροκίνηση; Πόσο χρόνο χρειάζεται η επανεξέταση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού και πόσο έχουμε προχωρήσει με την επιτάχυνση της αδειοδότησης στις ΑΠΕ; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες τα μέλη του Eurelectric, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, της οποίας από χθες αντιπρόεδρος εξελέγη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης.
Μαζί με τον κ. Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής E.ON, που αναλαμβάνει τα ηνία της Eurelectric, και τον επίσης Αντιπρόεδρο Μάρκους Ραουράμο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Φιλανδικής Fortum, η νέα Προεδρία έρχεται να εργαστεί στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απανθρακοποίησης και της ραγδαίας αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης του εξηλεκτρισμού. Πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι η ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η επανεξέταση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης και η εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών που αποτελούν και τις τρεις βασικές προτεραιότητές της Eurelectric για το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Στάσσης βρίσκεται από σήμερα 20 και αύριο 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στις εργασίες (Summit 2023) του Εuroelectric και θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών στο πάνελ που θα συζητηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για πλήρη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με βασικά ορόσημα το 2030, το 2040 και το 2050. Στο ίδιο πάνελ, που θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του κλάδου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αναλυθούν ο οδικός χάρτης και οι υψηλές προσδοκίες για την αύξηση της ηλεκτροκίνησης αλλά και οι αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Το όραμα της Εurelectric για καθαρή ενέργεια
Η συνάντηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται σε μία περίοδο έντονων διεργασιών και μεγάλων ανακατατάξεων στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι επιθετικές πολιτικές προσέλκυσης ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ισχυρά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα από χώρες όπως ΗΠΑ. έχουν θέσει την Ευρώπη υπό πίεση. Την ίδια στιγμή, η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα και ενεργειακής ανεξαρτησίας απαιτεί αλλαγή ταχύτητας για την επιτάχυνση της καθαρών και ανανεώσιμων λύσεων για την ενέργεια.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η επέκταση και ψηφιοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνδεθούν σημαντικά νέα φορτία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα. Μόνο για την παραγωγή ΑΠΕ, η σύνδεση επιπλέον 650 GW έως το 2030 στην Ευρώπη παραμένει μια αδιανόητη πρόκληση χωρίς εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, χρειάζονται σημαντικά έργα και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας και στην ανταπόκριση της ζήτησης των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη προσφορά.
Όπως αναφέρει η Eurelectric, η επίτευξη αυτών των προκλήσεων είναι δυνατή μόνο με ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και διανομή. Οι κίνδυνοι, το κόστος και τα οφέλη ενός τέτοιου πλαισίου θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια μεταξύ των επενδυτών, των καταναλωτών και της Πολιτείας.
Ταχεία αδειοδότηση ΑΠΕ
Πέρσι η ΕΕ κατάφερε να αντικαταστήσει περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Αλγερία. Ο εφοδιασμός LNG στην Ευρώπη διευκολύνθηκε επίσης από τη χαμηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα λόγω lockdown και COVID. Οι διαφοροποιημένες εισαγωγές φυσικού αερίου, μαζί με τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας της ΕΕ και τον σχετικά ήπιο χειμώνα, συνέβαλαν στη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία από 40% σε μόλις 7% μέσα σε ένα χρόνο.
Μεσοπρόθεσμα, η ΕΕ έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα με το REPowerEU. Το σχέδιο αναζωογόνησε τις φιλοδοξίες της Ένωσης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές προσθέτοντας ένα δεύτερο πεδίο ενεργειακής ασφάλειας. Οι νέοι στόχοι έχουν προσθέσει επιπλέον 41 GW αιολικής ενέργειας και 62 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας στους στόχους Fit f ή 55.
Για να συμβεί αυτό η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην ταχύτερη αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και να συρρικνώσει τους χρόνους που σήμερα απαιτούν, για παράδειγμα, δέκα χρόνια για να λάβει άδεια ένα αιολικό πάρκο όταν χρειάζεστε μόνο δύο για να κατασκευαστεί. Η πρόσφατη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη χορήγηση αδειών, με παράλληλη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Πρώτες ύλες
Επιπλέον, η μετάβαση από μια οικονομία έντασης ορυκτών καυσίμων σε μια οικονομία έντασης πρώτων υλών, πρέπει να διασφαλίζει σύμφωνα με την Eurelectric την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Αυτά περιλαμβάνουν ειδικά, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και το λίθιο, με το τελευταίο να είναι το κλειδί για τις μπαταρίες EV. Ο πρόσφατα προτεινόμενος νόμος της Επιτροπής για το Net Zero Industry Act και ο σχετικός νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελούν θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, κρίνεται ύψιστης σημασίας η εξερεύνηση και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως το υδρογόνο, που, όπως τονίζεται, πρέπει να γίνεται με σαφή ανάλυση κόστους-οφέλους. Αυτό θα διασφάλιζε ότι η ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής – συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης των δικτύων αερίου σε δίκτυα υδρογόνου – είναι οικονομικά αποδοτική και συντονισμένη με την παράλληλη ανάπτυξη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Διαβάστε ακόμη
Μπογκντάνοβιτς: Η Coca Cola HBC διέβη τον Ρουβίκωνα για τον κόσμο του αλκοόλ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ