search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Στις πόλεις με περισσότερο πράσινο οι άνθρωποι πεθαίνουν και αρρωσταίνουν λιγότερο

Παιδιά, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη, με τη φύση να αποτελεί όπλο για τη μείωσή της

Ρύποι από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, την καύση απορριμμάτων και βιομάζας, εκπομπές από αυτοσχέδιες ακατάλληλες εστίες για την παρασκευή γευμάτων, βιομηχανική δραστηριότητα, σκόνη… Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφεται στο Καράτσι του Πακιστάν, καθιστώντας την πόλη των περίπου 15 εκατ. πολιτών, μία από τις πιο μολυσμένες της χώρας. Στο μείζον ζήτημα του μολυσμένου αέρα, έρχεται να προστεθεί η ανησυχητικά μεγάλη απώλεια δασοκάλυψης στη χώρα, με τουλάχιστον 100.000 τ.χλμ. μείωση στην έκταση μαγκρόβιων δασών τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας παράνομης υλοτομίας, καταπατήσεων, ανάπτυξης οδικού δικτύου και υποβάθμισης από ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα.

Τρεις ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αγά Ζαν και της Ιατρικής Σχολής Ζιαουντίν του Καράτσι και συνεργάτιδες της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, διεξήγαγαν έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, σχετικά με τη θετική επίδραση των πράσινων πόλεων στην υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους σε περιοχές με περισσότερο πράσινο καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη, ιδίως σε ομάδες ευάλωτων ανθρώπων όπως παιδιά και ηλικιωμένοι. Επιπλέον, η αστική βλάστηση έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και ευεξία, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την ακραία ζέστη.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα από παλαιότερες μελέτες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Πορτογαλία που δημοσιεύθηκαν το διάστημα μεταξύ 2000 και 2022 αναφορικά με τη σύνδεση των αστικών χώρων πρασίνου και την ανθρώπινη υγεία.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αφήνουν πίσω τους θύματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμά ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2019 χάθηκαν ετησίως από θερμική καταπόνηση στην Ευρώπη 175.000 άνθρωποι.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επιδρούν δραματικά στην υγεία, εντείνοντας τους κινδύνους για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αφού αν δεν αντιμετωπιστούν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θερμικό στρες και ενδεχομένως στο θάνατο.

Συγκεκριμένα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με νοσήματα οι ερευνήτριες τονίζουν ότι το σώμα σε ανάπτυξη των πρώτων, η μειωμένη φυσιολογική αντοχή των δεύτερων και η υποβαθμισμένη κατάσταση της υγείας των ατόμων με χρόνιες παθήσεις καθιστούν τις ομάδες αυτές ιδιαίτερα ευάλωτες στο θερμικό στρες και στις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Κρίνεται επιτακτικός, επομένως, ο στοχευμένος αστικός σχεδιασμός και η εκπόνηση σχεδίων δημοσίας υγείας με γνώμονα τη φύση και το πράσινο, καθώς διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον περιορισμό εκδήλωσης προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τη ζέστη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, μελέτη στην Κίνα ανέδειξε την αποτελεσματική επίδραση των χώρων πρασίνου στη μείωση της θερμοκρασίας, έρευνα στο Βιετνάμ κατέδειξε τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία παιδιών κάτω των 5 ετών με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ επιστήμονες στη Λισαβόνα εστίασαν στη συμβολή του αστικού πρασίνου στον μετριασμό της ζέστης. Την ίδια στιγμή, έκθεση στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι οι πέργκολες με γλιτσίνια αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του θερμικού στρες αφού παρέχουν σκιά και δροσιά, σε σύγκριση με στέγαστρα.

Οι ερευνήτριες καταλήγουν ότι η δενδροκάλυψη συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας από την ακραία ζέστη, ενώ παράλληλα διαπιστώνουν ότι η αύξηση των αστικών χώρων πρασίνου συνδέονται και με οικονομικά οφέλη, αφού καταναλώνεται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία συστημάτων κλιματισμού και παράλληλα καταγράφεται μικρότερη δαπάνη για τη νοσηλεία ασθενών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να σχηματιστεί πλήρης εικόνα γύρω από τη φύση και τη θνησιμότητα από την ακραία ζέστη, αλλά σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως «οι αστικοί χώροι πρασίνου έχουν αναδειχθεί ως δυνητικό αντίβαρο στη ζέστη, γεγονός που καταδεικνύεται από έρευνες που αποδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο τους στο μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Μειωμένο κατά 6% το πράσινο τιμολόγιο για τον Νοέμβριο

Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ

Bloomberg για ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά επίσπευσης η κατάργηση των DTCs

 

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version