Για τις 25 Ιανουαρίου προγραμματίζει να ανοίξει τις οικονομικές προσφορές για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Χανιά-Ηράκλειο), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Eφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των τεχνικών εταιρειών, που όπως φαίνεται δεν θα υπάρχουν, στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος έως τα τέλη του μήνα.
Σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το κόστος αποκατάστασης των υποδομών στην Θεσσαλία. Όπως αναφέρθηκε το κόστος των οδικών έργων εκτιμήθηκε στα 900 εκατ. ενώ αναθεωρείται προς τα πάνω η δαπάνη για τα σιδηροδρομικά με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να καλύπτει τα 30,4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των σχολείων. Στόχος είναι να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων μέχρι το καλοκαίρι.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν αφορούν άμεσα τις άλλες υποδομές θα μεταφερθούν κατά πάσα πιθανότητα στο νέο οργανισμό που δημιουργείται. Αναφέρθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο που αναμένεται προς το τέλος Φεβρουαρίου.
Οι μεγαλύτερες δαπάνες (31%) για το οδικό δίκτυο προβλέπονται για τη Μαγνησία, το 26% στα Τρίκαλα, το 22% στην Καρδίτσα, 10% στη Λάρισα και 9% στην Εύβοια.
Οι στόχοι για τα έργα
Η ηγεσία του υπουργείου τόνισε πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου των έργων με βάση τους διαθέσιμους πόρους και με τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές. Για το λόγο αυτό μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο κοινοτικό εργαλείο CEF 2 μέσω της οποίας θα διεκδικήσει το υπουργείο από 1,3 έως 1,4 δισ. ευρώ για τα έργα ΣΚΑ – Οινόη, Λιόσια – Κόρινθος, Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Αλεξαδρούπολη – Ορμένιο, Ρίο – Πάτρα.
Δεν ακυρώνονται έργα
«Κάθε έργο θα αντιστοιχεί σε μια διασφαλισμένη χρηματοδότηση» είπε ο κ. Ταχιάος με τον κ. Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει πως η προτεραιοποίηση δεν οδηγεί σε ακύρωση έργων αλλά σε μετάθεσή τους, χρονικά, προς τα πίσω. Ο δεύτερος στόχος του υπουργείου στον τομέα των υποδομών είναι η επιτάχυνση των έργων με τον υπουργό Υποδομών να υποστηρίζει πως καταγράφεται ήδη αύξηση των ρυθμών υλοποίησης, όπως είδε και από την προχθεσινή επίσκεψή του στα εργοτάξια του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.
Στα σφικτά περιθώρια χρηματοδότηση σκοντάφτει και ο σχεδιασμός για τα έργα της Αττικής όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, έργο για το οποίο έχει κατατεθεί πρότυπη πρόταση, όπως και ο άξονας Ελευσίνα – Οινόφυτα για τον οποίο υπάρχει, επίσης, πρότυπη πρόταση. Ειδικά για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης που έχει προσωρινό ανάδοχο αλλά είναι άγνωστο πως θα χρηματοδοτηθεί. Για τις πρότυπες προτάσεις αναφέρθηκε πως αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μη συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην αξιολόγηση των προτάσεων. Θα συμμετέχουν μόνο υπηρεσιακά στελέχη.
Πότε θα αυξηθούν τα διόδια
Για την Εγνατία Οδό αναφέρθηκε πως ήρθε στο υπουργείο η σύμβαση παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτή την εβδομάδα υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τη διοίκηση της Εγνατία Οδός ΑΕ στην Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες ώστε να υπογραφεί η σύμβαση. Η ΚΥΑ για την αύξηση του κόστους των διοδίων θα εκδοθεί εγκαίρως καθώς υπάρχει περιθώριο έκδοσης 15 ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Ταχιάος.
Το κρίσιμο, πρόσθεσε, είναι να γίνει σωστά η παράδοση παραλαβή του οδικού άξονα και να προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης κάθετων αξόνων.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσκεψη, με τον πρωθυπουργό, στο ολοκληρωμένο έργο του άξονα Άκτιο – Αμβρακία (μετά από περίπου 15 χρόνια και σειρά αναδόχων…) που παραδίδεται στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του έργου επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου προς την Δυτική Αττική.
Ο κ. Ταχιάος υποστήριξε πως έχουν ξεκινήσει οι δύο εργολαβίες του ΒΟΑΚ, στα τμήματα Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος (εκτελείται ως δημόσιο έργο) και Χερσόνησος – Νεάπολη (εκτελείται ως ΣΔΙΤ). Μάλιστα υπήρξε εκταμίευση προκαταβολής περί τα 25 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε γενναία χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα με αποπληρωμή οφειλών «καθώς ως προς τις δυνητικές οφειλές εμείς πληρώσαμε τις πραγματικές» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Οι προτεραιότητες του 2024 είναι συγκεκριμένες τόνισε ο υπουργός και προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με οφειλές, θέμα για το οποίο διαμαρτύρονταν τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου.
Διαβάστε ακόμη
ING: Γιατί η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024
Αλεξοπούλου: Επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης – Σε ποια προγράμματα δίνεται παράταση
ΕΕ: Οι νέοι κανόνες για «ξέπλυμα χρήματος», χρηματοδότηση τρομοκρατίας και φοροδιαφυγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ