Με τις δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ να έχουν φτάσει σχεδόν στο ανώτατο πεδίο πληρότητας, οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής αναζητούν έτερους χώρους αποθήκευσης ενόψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλές εταιρείες έχουν ήδη στραφεί για το σκοπό αυτό στην Ουκρανία, η οποία διαθέτει τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι οι δεξαμενές αερίου της ΕΕ έχουν φτάσει σε ποσοστό πληρότητας περίπου 99%, ξεπερνώντας δηλαδή και το ανώτατο όριο-στόχο του 90% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο στόχος επετεύχθη χάρη στις μαζικές εισαγωγές LNG σε συνδυασμό και με την χαμηλή ζήτηση. Αυτό καθιστά την ΕΕ λιγότερο ευάλωτη απέναντι σε ένα ενδεχόμενο ενεργειακό σοκ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, υπό τα χειρότερα πιθανά σενάρια μιας αιφνίδιας διαταραχής στις ροές ή ενός εξαιρετικά βαρύ χειμώνα τόσο στην Ευρώπη όσο ταυτόχρονα και στην Ασία.
Στόχος, εξάλλου, δεν είναι μόνο να διασφαλιστεί η επάρκεια των κρατών μελών, αλλά και να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές. Η τιμή του TTF έπεσε περίπου κατά 10% την Τρίτη λόγω των εκτιμήσεων για καλές καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στο Ισραήλ, η αγορά είναι νευρική.
Αναζητώντας επιπλέον χώρους αποθήκευσης, πολλές εταιρείες έχουν ήδη στραφεί στην Ουκρανία και τις τεράστιες δεξαμενές αερίου που διαθέτει παρά το εύλογο ρίσκο που υπάρχει λόγω του πολέμου. Εξάλλου, οι δεξαμενές της χώρας βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ βρίσκονται κυρίως στα δυτικά της Ουκρανίας, μακριά από τις συγκρούσεις.
Την ίδια ώρα το Κίεβο προσέφερε ελκυστικά κίνητρα για να διασφαλίσει νέους πελάτες, όπως πολύ χαμηλές τιμές αποθήκευσης, εξαίρεση από δασμούς για έως και τρία χρόνια και διευκόλυνση των διαδικασιών, ώστε το αέριο να επανα-εισάγεται εύκολα στην ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι χάρη στις νέες συμφωνίες που κλείστηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου της χώρας έχουν ανέβει στο ανώτερο σημείο τους από την έναρξη του πολέμου.
Υπολογίζεται ότι η κρατική ενεργειακή εταιρεία, η Naftogaz, προσέφερε χωρητικότητα που ξεπερνά τα 10 δισ. κυβικά μέτρα, ήτοι δηλαδή το ένα τρίτο της δυνατότητας αποθήκευσης που διαθέτει, σε ξένους πελάτες. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει, ήδη φιλοξενεί πάνω από 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που ανήκει σε εταιρείες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους FT, η ΕΕ και η Ουκρανία βρίσκονται σε συζητήσεις και για την πιθανότητα ασφάλισης των χώρων αποθήκευσης έναντι πιθανής ζημιάς από τον πόλεμο. Στην περίπτωση αυτή οι εγγυήσεις που θα διασφαλιστούν θα επιτρέψουν τη μεγιστοποίηση της χρήσης των αποθηκευτικών χώρων της Ουκρανίας, αν και η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη.
Διαβάστε ακόμη
Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες
Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ