Η ελληνική εταιρεία Eunice που πρωτοπορεί στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας, η Περιφέρεια Κρήτης, ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία και δύο διεθνείς εταίροι βρίσκονται πίσω από την κοινοπραξία CRAVE-H2, ένα έργο που θα αναπτύξει πάρκο ηλιακής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Με το ίδιο σχήμα συμμαχούν η Ιταλική Denora που δραστηριοποιείται στην οικονομία του υδρογόνου και στις βιώσιμες τεχνολογίες για τον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της ηλεκτρόλυσης και η Αμερικανή Ballard εταιρεία κατασκευής κυψελών καυσίμου για βαριά οχήματα όπως τρένα, λεωφορεία καθώς και το Πολυτεχνείο του Τορίνο.
Η Περιφέρεια Κρήτης είναι μια από τις εννέα περιφέρειες της Ευρώπης που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία καθαρής κοιλάδας υδρογόνου (clean hydrogen valley). Σε ερευνητικό επίπεδο το νησί εμφανίζει έντονη κινητικότητα στις τεχνολογίες του υδρογόνου. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει δική του ομάδα που μελετά τρόπους αποθήκευσης του νέου καυσίμου, επίσης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ερευνούν τις χρήσεις υδρογόνου στα αυτοκίνητα ενώ ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Εφαρμογών -ΙΤΕ μελετά τις πιθανές εφαρμογές πράσινου υδρογόνου για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, κατά πληροφορίες, η λειτουργία τουριστικού λεωφορείου που θα εξυπηρετεί κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
Οι κοιλάδες υδρογόνου αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογόνου με εφαρμογές σε διάφορους τομείς (βιομηχανία, μεταφορές, ενέργεια). Τα τελευταία μάλιστα χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 25 κοιλάδες στην Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης.
Από αυτές δύο έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο ( Clean Hydrogen Partnership) και είναι η κοιλάδα υδρογόνου HEAVENN της Ολλανδίας και η κοιλάδα GreenHysland στη Μαγιόρκα. Το ελληνικό σχέδιο που προβλέπεται πως θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Εννέα άλλες κοιλάδες υδρογόνου βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας επιχορήγησης και πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 105,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα παρόμοιο έργο προγραμματίζει στην Κόρινθο και μία άλλη κοινοπραξία υπό τον όμιλο της Motor Oil και 27 εταίρους. Πρόκειται για επένδυση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη ενός πλήρους οικοσυστήματος υδρογόνου στα Διυλιστήρια Κορίνθου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους με επίκεντρο τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής.
Κοινή γραμμή πλεύσης στον τομέα του υδρογόνου ακολουθεί η Motor Oil και με την ΔΕΗ με την ίδρυση της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen.
Το joint venture μεταξύ των δύο κορυφαίων βιομηχανικών ομίλων έχει ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την ωρίμανση της πρώτης μεγάλης επένδυσης παραγωγής πράσινου υδρογόνου και μια σειρά μικρότερων έργων σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις των μετόχων της. Παράλληλα η εταιρεία εξετάζει ευκαιρίες επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και είναι σε επαφές με άλλους επενδυτές για συμμετοχή στα επενδυτικά της σχέδια.
Διαβάστε ακόμα
Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης – Που θα φτάσουν τα διόδια
Κώστας Μάλλιος (Applied Materials): Η επέλαση των τσιπ και η τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ