Μόλις 7 μελέτες από τις συνολικά 227 που περιλαμβάνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι τις 8 Ιουνίου ενώ 12 μελέτες από τις 140 συνολικά που έχουν προκηρυχθεί θα επαναπροκυρυχθούν.
Ο λόγος είναι ότι δεν καθορίζουν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και επιπλέον ότι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης στην επιστολή του στο Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών –ΣΕΠΟΧ, με αφορμή το αίτημα που έχουν υποβάλλει προς τις αρμόδιες κοινοτικές και ελληνικές αρχές για παροχή ενημέρωσης σχετικά με τις καθυστερήσεις στον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα ο ΣΕΠΟΧ, έχει απευθυνθεί στην Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν καθώς επίσης και στο υπουργείο Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους οποίους ζητά να πληροφορηθεί για τις αιτίες των χαμηλών ρυθμών κατάρτισης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ).
Αντίθετα, δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος των έργων με φορέα υλοποίησης για την εκπόνηση των μελετών το ΤΕΕ.
Με βάση την πορεία του προγράμματος και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας (συλλογή στοιχείων, σύνταξη Τευχών δημοπράτησης και έγκριση αυτών αρμοδίως), έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα από την αναθέτουσα αρχή το 62% του συνόλου του έργου.
Πέρα από τις 12 μελέτες που θα επαναπροκηρυχθούν για τις υπόλοιπες 128 που αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου έχουν αναδειχτεί προσωρινοί ανάδοχοι σε 42 μελέτες ενώ έχει δοθεί έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) για τη σύναψη συμβάσεων για 5 μελέτες.
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρει στην επιστολή του ότι έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για 46 μελέτες.
Για 28 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία (αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, των τεχνικών και οικονομικών προσφορών) και έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο Έργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων τα τεύχη διαγωνισμού 75 μελετών για έλεγχο προ της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για 12 μελέτες και εντός Ιουνίου θα τεθούν υπόψη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για έγκριση, προκειμένου να αποσταλούν εν συνεχεία στο ΤΕΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σχετικά με τα επιχειρήματα περί καθυστερήσεων, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί τα ορόσημα (milestones) του έργου.
Τονίζει επίσης ότι λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και του μεγέθους του έργου δεν μπορεί να αναμένεται κατά τα πρώτα στάδια εφαρμογής του η απρόσκοπτη ροή, σαν να επρόκειτο για ανάθεση μιας και μόνον πολεοδομικής μελέτης. «Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι δεν τίθενται ζητήματα καθυστερήσεων. Όπως γίνεται κοινά αποδεκτό, η επιτυχία του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας για τον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό της χώρας και την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού σε όλη την επικράτεια».
Ωστόσο ανησυχίες υπάρχουν ακόμη και σε αυτούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον μεγάλο διαγωνισμό, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξει παράταση δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι. Επειδή το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για να εγκριθούν από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) οι μελέτες και αντίστοιχα από το ΣτΕ τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για ΤΠΣ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινός έχει προτείνει να υπάρχει ειδικό τμήμα στο ΥΠΕΝ και αντίστοιχα ξεχωριστό τμήμα υποδοχής στο ΣτΕ, το οποίο θα εξετάσει τα Προεδρικά Διατάγματα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας πόρων.
Διαβάστε ακόμα
Ανδρουλάκης: Oι 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)