search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Στη Σλοβακία φτιάχνουν άσφαλτο από… αποτσίγαρα

Μετατρέπονται σε ειδικές ίνες, οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν υλικό για την παρασκευή ασφάλτου

Άσφαλτος από αποτσίγαρα; Κι όμως, στη Σλοβακία σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η περιβαλλοντική ρύπανση οι αρμόδιες αρχές της Μπρατισλάβα πρωτοπορούν δημιουργώντας άσφαλτο που προκύπτει από ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου η πρωτοβουλία γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία της εταιρίας διαχείρισης αστικών απορριμμάτων Odvoz a Likvidacia Odpadu (OLO), του Δημοτικού Συμβουλίου της Μπρατισλάβα και των εταιρειών SPAK-EKO και EcoButt.

Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι σχεδιασμένοι για να συγκεντρώνουν τα αποτσίγαρα από τα κλασικά τσιγάρα και τις  σύγχρονες συσκευές θέρμανσης καπνού.

«Αν οι επισκέπτες σε ένα φεστιβάλ, σε μία διαδήλωση, στην αγορά ή σε άλλη εκδήλωση στην πόλη ρίξουν αποτσίγαρα στο ειδικό δοχείο, θα συμβάλουν όχι μόνο σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, αλλά και στην ανάκτηση υλικών από αυτόν τον τύπο απορριμμάτων», δήλωσε η Μαρτίνα Τσέκοβα, διευθύντρια του OLO.

Τα συγκεντρωμένα απορρίμματα μετατρέπονται σε ειδικές ίνες, οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν υλικό για την παρασκευή ασφάλτου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οδοστρώματος.

Την ιδέα είχε ο 23χρονος Ούμπερ Ρεπάν, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Nový Čas παρουσίασε την καινοτόμα ιδέα του στις δημοτικές αρχές της Μπάνσκα Μπίστριτσα εξηγώντας το όραμα για την ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ενθουσιάστηκαν και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι όπου συγκεντρώθηκαν οι γόπες και έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιήθηκαν για την ασφαλτόστρωση δρόμου στην περιοχή Ζιάρ Ναντ Χρόνομ, όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος δρόμος στον κόσμο από αποτσίγαρα.

Ο νεαρός, ο οποίος είχε οικολογικές ανησυχίες από τα μαθητικά του χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κανείς έως τότε δεν είχε σκεφτεί πώς να επαναχρησιμοποιήσει τα αποτσίγαρα, τα οποία βρίσκονται παντού γύρω μας.

«Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι μπορούν να αντικατασταθούν οι ίνες που χρησιμοποιούνται για την άσφαλτο από τις ουσίες που εντοπίζονται στα φίλτρα του τσιγάρου», δήλωσε ο Ρεπάν προσθέτοντας ότι είναι κατάλληλες αφού βοηθούν ώστε να μην υποχωρεί η άσφαλτος.

Βέβαια, ο νεαρός αναγνωρίζει ότι η δημιουργία δρόμων από αποτσίγαρα μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, αφού για την ασφαλτόστρωση μόλις 100 μέτρων χρειάστηκαν 10 εκατ. αποτσίγαρα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα.

Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να αξιοποιηθούν έστω σε τοπικό επίπεδο αφού όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ζιάρ Ναντ Χρόνομ, Μάρτιν Μπαλάζ, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο μέλλον. Βρίσκεται ήδη στον προϋπολογισμό μας και πρόκειται να τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι όπου θα συγκεντρώνονται τα αποτσίγαρα. Ο δήμαρχος της πόλης, ήδη επικοινώνησε με την Μπρατισλάβα, εκφράζοντας την επιθυμία να υλοποιηθεί κι εκεί το έργο».

Το Slovak Spectator επισημαίνει πως περίπου το 1/3 από 18 δισ. τσιγάρα παγκοσμίως απορρίπτονται λάθος. Περισσότερα από τα μισά καταλήγουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα τοξικά και οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα να διοχετεύονται στη γη, το νερό και το οικοσύστημα επηρεάζοντας ζώα και φυτά.

Πώς γίνεται

Αρχικά πραγματοποιείται διαλογή με το χέρι, για να διαχωριστούν από άλλα απορρίμματα. Στη συνέχεια αλέθονται μέχρι να αποκτήσουν μορφή σαν βαμβάκι και καταλήγουν σε κόκκους μεγέθους 2-5 εκ. οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο μείγμα για την κατασκευή της ασφάλτου.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνικός «αέρας» στη Νέα Υόρκη – Στον πύργο της JP τα «αποκαλυπτήρια» των τραπεζών

ΠΑΣΟΚ: Από το «όχι» στην επιστολική στο «ναι» για την ισότητα στο γάμο

Οικογένεια Κουτρουλιά: Ξανά στο σφυρί εμπορικό κέντρο στη Βάρκιζα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version