ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στη συλλογή CO2 ποντάρουν οι ΗΠΑ – Δύο μέγα project ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ενέκρινε ο Λευκός Οίκος

Πράσινο φως για τα δύο μεγαλύτερα project συλλογής διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, σε Τέξας και Λουιζιάνα - Η τεχνολογία θεωρείται κομβικής σημασίας για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος ρύπων, ενώ συνεχίζεται η χρήση ορυκτών καυσίμων

Χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ενέκρινε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας για τη δρομολόγηση δύο φιλόδοξων project συλλογής διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο πλαίσιο μιας καινοτόμου τεχνολογίας που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντολογικων στόχων για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα.

Τα project, τα μεγαλύτερα του είδους τους που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα στις ΗΠΑ, θα αναπτυχθούν στο Τέξας και την Λουιζιάνα με την στήριξη του κράτους, καθώς ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως η εμπορευματοποίηση της συλλογής διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης.

Αμφότερα έχουν σαν στόχο την κατασκευή μονάδων για τη συλλογή έως και 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως.

Το DAC hub (Direct Air Capture) του Τέξας θα κατασκευαστεί από την πετρελαϊκή Occidental Petroleum και την θυγατρική της 1PointFive, γεγονός που παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως συνιστά μια σημαντική επενδυτική νίκη για την εταιρεία, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ.

Κατά τον Μπάφετ η συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση των εκπομπών άνθρακα συνιστά μια πολύ σημαντική ευκαιρία τόσο σε επενδυτικούς όρους όσο και σε περιβαλλοντολογικούς, για την επίτευξη των πράσινων στόχων του πλανήτη.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει σε εκθέσεις του και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία της συλλογής διοξειδίου του άνθρακα έχει έναν αυξανόμενο όσο και σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του πλανήτη να πετύχει μείωση των ρύπων, ενώ συνεχίζει αναγκαστικά να «καίει» ορυκτά καύσιμα.

Το CO2 που συλλέγεται, είτε θάβεται σε ειδικούς υπόγειους θαλάμους είτε επαναχρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων υλικών, αγροτικών προϊόντων ή ακόμη και καυσίμων.

Σύμφωνα με τον IEA, μόλις 30 τέτοια εργοστάσια λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και άλλα έξι βρίσκονται υπό κατασκευή. Το μεγαλύτερο από τα τελευταία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης στην Ιρλανδία και θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη χρονιά με στόχο να συλλέγει έως και 36.000 τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα ετησίως. Θυμίζουμε πως πέρυσι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως εκτινάχθηκαν στα 37 δισ. τόνους.

Διαβάστε ακόμα

Eκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται νέα ρύθμιση από Σεπτέμβριο – Εξετάζονται ως βάση οι αεροφωτογραφίες του 1977

ΑΑΔΕ: «Προκάτ» δηλώσεις και «κατ’εκτίμησιν» φόροι σε 20.000… ξεχασιάρηδες (pics)

Πλειστηριασμοί: Πώς μπορεί να χαθεί ένα διαμέρισμα 140.000 ευρώ για οφειλή 2.962 ευρώ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""