Το 3Sun θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ της Ευρώπης στην Κατάνια της Σικελίας έως το 2024, με ετήσια παραγωγή 3 GW, αποτελώντας ένα αποφασιστικό βήμα της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τον κινεζικό γίγαντα που κρατά σταθερά τα σκήπτρα του κυρίαρχου προμηθευτή ηλιακών συστημάτων παγκοσμίως.
Η επένδυση της Enel εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ανάπτυξη του επονομαζόμενου έργου «TANGO» ( iTaliAN Giga factOry), που αποτελεί μία από τις επτά πρωτοβουλίες που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Ταμείου Καινοτομίας για έργα μεγάλης κλίμακας και έλαβε χρηματοδότηση ύψους έως και 118 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο διεκδικεί πρόσθετους πόρους 188 εκατ. από άλλα ταμεία.
«Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα επόμενα χρόνια ενισχύουν το επιχείρημα της επένδυσης στη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας παραγωγής, η οποία αποτελεί στρατηγική κίνηση για την Ιταλία και την Ευρώπη, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απαιτήσεις για ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις απαιτήσεις της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel, Francesco Starace.
«Με το εργοστάσιο 3Sun, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στην Ιταλία, και συνεπώς και στην Ευρώπη, χάρη σε μια καινοτόμο τεχνολογία, μπορούμε πλέον να παράγουμε φωτοβολταϊκά πάνελ τελευταίας τεχνολογίας που είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Σε πρωτοβουλίες όπως αυτή θα οικοδομηθεί το μέλλον της ενέργειας.»
Αυτή η επένδυση έχει ισχυρή πολιτική σημασία, για την απελευθέρωσης της χώρας από την εξάρτηση, κυρίως από την Κίνα, ειδικά όταν πρόκειται για την παραγωγή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σχολίασε ο Gilberto Pichetto Fratin, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας στην Ιταλία.
«Αυτή η ανεξαρτησία επιτυγχάνεται μέσω της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσω της ικανότητας παραγωγής καλύτερων, υψηλότερης απόδοσης και πιο ανθεκτικών στοιχείων που απορρίπτονται και ανακυκλώνονται ευκολότερα.
Η νέα μονάδα είναι εναρμονισμένη με τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αυξανόμενη εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έως τουλάχιστον 8 με 10 GW ετησίως, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους οποίους η Ιταλία έχει δεσμευτεί όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Αυτή η έρευνα είναι η βασική τεχνολογική κινητήρια δύναμη για μια χώρα που έχει αποφασίσει να γίνει ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει ότι το νέο εργοστάσιο θα επιτρέψει την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα λιμάνια της Κατάνια, μετατρέποντας τη Σικελία σε ευρωπαϊκό ηγέτη στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας με υψηλή τεχνολογική αξία και ανοίγοντας έναν διεθνή δρόμο για καθαρή ενέργεια από τον οποίο μπορεί να επωφεληθεί όχι μόνο η Ιταλία, αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, την τόνωση των επενδύσεων στο δίκτυο και την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU.
«Η επένδυση της Enel στο 3Sun Gigafactory στην Κατάνια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Σικελίας Renato Schifani, «επιβεβαιώνει ότι η Σικελία έχει αυτό που χρειάζεται για να είναι ένα μεσογειακό κέντρο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις σχετικές τεχνολογίες.
Η περιφερειακή κυβέρνηση έχει ήδη καθορίσει μια στρατηγική που επικεντρώνεται στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και εργάζεται σκληρά για να συνοδεύσει αυτή τη μετάβαση, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και τη νομιμότητα.
Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα ευνοήσει αυτήν την αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θετικά αποτελέσματα στην περιοχή: το εργοστάσιο 3Sun που αναπτύσσεται στην καρδιά της κοιλάδας της Αίτνας είναι το καλύτερο παράδειγμα».
Η επέκταση του 3Sun Gigafactory θα αυξήσει την τρέχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου από 200 MW σε περίπου 3 GW ετησίως, αναπτύσσοντας αρχικά φωτοβολταϊκά πλαίσια χρησιμοποιώντας τεχνολογία ετεροεπένδυσης πυριτίου (HJT), η οποία προσφέρει βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.
Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία που ονομάζεται «Tandem», ξεπερνώντας σημαντικά την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών κυψελών, παρέχοντας πάνω από 30% μεγαλύτερη απόδοση και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία των πάνελ.
Η διαδικασία επέκτασης, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024, θα αποτελείται από δύο στάδια: η λειτουργική ισχύς 400 MW θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ η πλήρης ισχύς θα επιτευχθεί έως τον Ιούλιο του 2024. Η τεχνολογία «Tandem» θα χρησιμοποιείται από τα τέλη του 2025.
Διαβάστε ακόμη
Σεισμοί στην Τουρκία: Πάνω από 4.300 νεκροί, εκατομμύρια οι άστεγοι
Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα
Bitcoin: Δεν στέριωσε η άνοδος – Μεγάλη διόρθωση μετά από το ράλι του Ιανουαρίου