Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει ένα πλαφόν στην τιμή του ρεύματος για όλο το 2023. Το όριο αυτό το όρισε στην τιμή των 40 λεπτών την κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης -σε σχέση με το 2022- και αφορά τους οικιακούς και μικρούς επαγγελματίες μέχρι τις 30 MWh τον χρόνο.
Η επιπλέον κατανάλωση χρεώνεται με την τιμή της αγοράς. Συγχρόνως, ανέστειλε όλες τις αυξήσεις που είχαν προγραμματισθεί για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων για το 2023, αναφέρει η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας allazorevma.gr.
Ένα πρώτο εύλογο ερώτημα είναι ποιο είναι το δικό μας «φρένο». Είναι περίπου 24,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
Πώς συγκρίνονται τα δύο «φρένα» ως προς την σχέση τους με το επίπεδο πριν την κρίση;
Το γερμανικό είναι κατά 30% υψηλότερο από την τελευταία τιμή προ κρίσης ενώ το ελληνικό κατά 44% . Αυτό δεν είναι περίεργο – οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στα γερμανικά τιμολόγια το κόστος της παραγωγής αποτελούσε το 20% περίπου της λιανικής τιμής ενώ στα ελληνικά πάνω από το 40%.
Τα δύο φρένα όμως διαφέρουν από άλλη άποψη. Το γερμανικό το ξέρουν όλοι και είναι το ίδιο για 12 μήνες. Το ελληνικό το ξέρουν – επισήμως τουλάχιστον – μόνο το υπουργείο. Το μαντεύει επίσης με ακρίβεια και το allazorevma.gr γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από τον Δείκτη Τιμών που υπολογίζει κάθε μήνα, ο οποίος έχει αποκτήσει μια εκπληκτική σταθερότητα – ειδικά από τον Αύγουστο του ’22, περίπου στα 24,5 λεπτά. Πως επιτυγχάνεται αυτό το ελληνικό θαύμα;
Οι Έλληνες πολιτικοί δρουν με τρόπους που οι Γερμανοί ομόλογοί τους ούτε να φανταστούν μπορούν. Οι Γερμανοί υπολόγισαν ένα νούμερο, το ανακοίνωσαν και θα ισχύσει για 12 μήνες.
Οι Έλληνες υπολόγισαν επίσης ένα νούμερο. Δεν το ανακοίνωσαν όμως. Αντί αυτού, κάθε μήνα ρωτούν την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού που ελέγχει το 75% των πελατών και αυτή καθορίζει το ρεύμα τον επόμενο μήνα;
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το allazorevma κάνει τους υπολογισμούς της και ψιθυρίζει το νούμερο. Ο υπουργός παίρνει το νούμερο της ΔΕΗ και κάνοντας μια αφαίρεση βρίσκει την επιδότηση που θα χρειαστεί για να πετύχει το ελληνικό «φρένο». Την τιμή δεν χρειάζεται να την ανακοινώσει καθώς είναι η ίδια του προηγούμενου μήνα.
Διαβάστε ακόμη
Πάολο Γκρινιάνι (Oxford Economics): Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια