Σε επικίνδυνους δρόμους για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ οδηγεί η ενεργειακή κρίση. Ενάμιση μήνα μετά το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, το «ράβε ξήλωνε» των μέτρων συνεχίζεται, με τις πληροφορίες να μιλούν για γενναίο «ψαλίδι» στα έσοδα που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ με σκοπό την αύξηση του λογαριασμού που θα στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά από τα 400 εκατ. ευρώ στα 470 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια τον τελευταίο ενάμιση μήνα το ΥΠΕΝ έχει ανεβάσει κατά 320 εκατ. ευρώ το κονδύλι χρηματοδότησης χωρίς η κρίση να έχει τελειώσει.
Την Παρασκευή υπήρχε έτοιμη προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονταν τα μέτρα και θα υπογραφόταν η κατανομή των εσόδων από τους ρύπους. Βάσει αυτής της ΚΥΑ στον ΕΛΑΠΕ θα διοχετευόταν το 38% και στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης το 40,86%.
Ωστόσο με δηλώσεις του λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος με 470 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το ποσό των ρύπων που θα ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ θα κατέβει ακόμη περισσότερο και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεγγίσει το 30%.
Για φέτος, τα συνολικά έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τιμή ανά τόνο δεν θα πέσει κάτω από τα 60 ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση τα έσοδα θα είναι λιγότερα, άρα και η κατανομή θα είναι σε βάρος των υπόλοιπων δικαιούχων των εσόδων από τους ρύπους (βιομηχανία, λιγνιτικές περιοχές, περιβάλλον κ.α).
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ θα πήγαινε ετησίως έως το 2030 το 60% από τους ρύπους. Φέτος το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές, καθώς θα αποτελέσει τον τροφοδότη λογαριασμό για την ανακούφιση των οικιακών πελατών αλλά και μικρών επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου κάτι που έχει προκαλέσει την ανησυχία του κλάδου.
Πριν λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό, λέγοντας ότι τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρέπει να καλυφθούν από δημοσιονομικούς πόρους και όχι με την αφαίμαξη του ΕΛΑΠΕ, γιατί τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά των ΑΠΕ.
Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί με θετικό πρόσημο για τον ΕΛΑΠΕ. Και αυτό γιατί αυξάνονται τα έσοδά του όσο αυξάνονται οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική και όσο έχουν ανοδική πορεία οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων. Επιπλέον γιατί περιορίζονται τα έξοδά του, καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ είναι πλέον φθηνή (κάτω από την οριακή τιμή συστήματος) οπότε μειώνονται οι οικονομικές ενισχύσεις του ΕΛΑΠΕ για τα έργα που έχουν συμφωνημένες ταρίφες.
Πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ, ο διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ αλλά και του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ανακοίνωσε ότι αναμένει πλεόνασμα ύψους 265 εκατ. ευρώ (έναντι 63 εκατ. τον περασμένο Μάιο). Το ποσό αυτό προκύπτει αφού αφαιρεθεί το αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από την επιβολή «πράσινου τέλους» στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, αλλά και το 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που όπως αναφέραμε θα είναι πολύ χαμηλότερο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ έφερε σε μετωπική σύγκρουση την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και είχε ως αποτέλεσμα δραστικά μέτρα στην αγορά προκειμένου να εμφανίσει πλεόνασμα.
Διαβάστε ακόμη:
Φοροδιαφυγή από… συνταξιούχο €950.000- Στη φάκα της ΑΑΔΕ έξι εταιρείες
Technohull: Ταχύπλοα made in Greece – Πώς μπήκε σε ρότα ανάπτυξης μέσω… Γρηγόρη
Αυτό είναι τo νέο «Project Kriezotou 11» στο Κολωνάκι (pics)