Αγώνα δρόμου για να εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά από την φορολόγηση του τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού και σήμερα εκτός απροόπτου, η Αρχή θα υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την εισήγησή της για τα υπερκέρδη με τις παραδοχές που ακολούθησε για τον καθορισμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΡΑΕ προκύπτουν έσοδα στην λιανική ύψους 390 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 250 εκατ. ευρώ αφορούν την ΔΕΗ.
Στην εξίσωση για την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΡΑΕ, μπήκαν η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, η εύλογη μέση τιμή (μεσοσταθμική τιμή αγοράς εξισορρόπησης συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους) ανά μήνα και η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τιμολογήσει και οι ζημιές από το hedging. Συνυπολογίστηκαν τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους που με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ έχει προσδιοριστεί συνολικά στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του νέου μηχανισμού (Αύγουστο έως Οκτώβριο 2022).
Ανάλογα με το που θα καθοριστεί το εύλογο κέρδος από το υπουργείο, θα διαμορφωθεί και το τελικό νούμερο για τα υπερκέρδη, με την ψαλίδα να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ 310 και 390 εκ. ευρώ.
Από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση κατάργησε την ρήτρα αναπροσαρμογής και προσπάθησε να δημιουργήσει έναν «ελεγχόμενο» μηχανισμό τιμολογίων, ο οποίος στηρίχθηκε στην πρόβλεψη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα.
Με αυτό τον μηχανισμό που κατέστη δυσχερής για τις εταιρείες, λόγω της δυσκολίας πρόβλεψης, οι προμηθευτές ενέργειας καλούνταν να ενσωματώσουν όλο το ρίσκο της εκτίμησης τιμών. Λόγω των έντονων μεταβολών στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, η διαφορά μεταξύ πρόβλεψης και τιμής χονδρεμπορικής προκάλεσε υπερέσοδα στον κλάδο της προμήθειας. Αυτά τα υπερέσοδα αποφάσισε η κυβέρνηση να εισπράξει με σκοπό να ενισχύσει τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται αλλά και της ανάγκης να συνεχιστεί η στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματιών.
Πριν λίγες εβδομάδες με τροπολογία το ΥΠΕΝ καθόρισε την διαδικασία φορολόγησης των υπερκερδών, χρήζοντας την ΡΑΕ, τον φορέα που θα κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς και θα εξειδικεύσει το μέτρο.
Η τροπολογία αυτή, προσδιόριζε ότι στις 23 Δεκεμβρίου, το ΥΠΕΝ θα εισπράξει το 60% των υπερκερδών κάτι όμως το οποίο θεωρείται δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς ο χρόνος εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για να κινηθούν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες.
Διαβάστε ακόμη
Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν – Παραδείγματα
Mega deal στην Αλεξανδρούπολη με το πρώτο υπεράκτιο αιολικό από τον όμιλο Κοπελούζου