Η επικείμενη «είσοδος» της SSE Renewables στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός.

Έστω κι αν αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρύτερης συμφωνίας με τη Siemens Gamesa, μέσω της οποίας ο βρετανικός κολοσσός αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της, συνολικής ισχύος 3,9 GW αιολικών έργων στη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η SSE Renewables που αναπτύσσει ιδιαίτερα δυναμική δραστηριότητα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, εξετάζει ήδη την περίπτωση της Ελλάδας και για αυτό το πολλά υποσχόμενο πεδίο.

Με άλλα λόγια, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, δεν αναμένεται να αρκεστεί στη διαχείριση και την ανάπτυξη του ελληνικού χαρτοφυλακίου χερσαίων αιολικών της Siemens Gamesa, αλλά θα αναζητήσει και περαιτέρω ευκαιρίες.

Άλλωστε, έχει υιοθετήσει και υλοποιεί ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 12,5 δισ. λίρες μέχρι το 2026, ενώ στόχος της στρατηγικής του ομίλου είναι ο τριπλασιασμός της παραγωγής ΑΠΕ από τα επίπεδα του 2019 σε 30 TWh έως το 2030, συμβάλλοντας σημαντικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ο βρετανικός όμιλος διαθέτει σήμερα ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο περίπου 4 GW χερσαίων αιολικών, υπεράκτιων αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, με pipeline που φτάνει στα 11 GW.

Εξ αυτών, τα 2 GW είναι χερσαία αιολικά σε λειτουργία -υπάρχουν αντίστοιχα έργα 1 GW υπό ανάπτυξη- υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος 1.459 MW, ενώ στα θαλάσσια αιολικά διαθέτει 579 MW σε τρεις υπεράκτιες τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, δύο από τις οποίες λειτουργεί σε
κοινοπραξία.

Το «άνοιγμα» στη Ν. Ευρώπη

Δεδομένου ότι η δραστηριότητα μέχρι τώρα της SSE Renewables εστιάζεται στη Βρετανία και την Ιρλανδία, το mega deal με τη Siemens Gamesa της δίνει το «διαβατήριο» για τη θεαματική και άμεση επέκτασή της στη Ν. Ευρώπη, καθώς αποκτά έργα -σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- συνολικής ισχύος 3,9 GW σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού και φωτοβολταΐκών projects ισχύος έως 1 GW.

Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου τα μισά από αυτά τα έργα βρίσκονται στην Ισπανία με τα υπόλοιπα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa υπολογίζεται σε 600 MW-700 MW. «Οι τέσσερις χώρες, στις οποίες βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο της SGRE, έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μείωση του άνθρακα το 2030 και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο», αναφέρει επίσημα η SSE Renewables.

Προδιαγράφοντας το άνοιγμα στην αγορά της Ν. Ευρώπης κάνει λόγο για ευκαιρίες ανάπτυξης σε χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και υδρογόνο, που αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SSE Renewables, Stephen Wheeler, δήλωσε πως αυτό το χαρτοφυλάκιο έργων θα «αποτελέσει ένα πραγματικό εφαλτήριο για τα σχέδια επέκτασής μας στην Ευρώπη σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και υδρογόνο».

Το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μόλις τις τελευταίες μέρες η SSE Renewables επέλεξε το λιμάνι του Den Helder στην Ολλανδία ως βάση της για το υπεράκτιο project 1,4 GW στη ζώνη Hollandse Kust West, σε περίπτωση που κερδίσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Ο βρετανικός όμιλος στοχεύει επίσης να παράγει πράσινο υδρογόνο στο λιμάνι, προκειμένου να έχει σταθερό εφοδιασμό για τα πλοία που θα αναπτυχθούν για τη συντήρηση των αιολικών πάρκων, τα οποία προβλέπεται να λειτουργούν με υδρογόνο.