Ένας χώρος γεμάτος αγνώστους που ελπίζουν μέσα σε μόλις έξι λεπτά να καταφέρουν να βρουν το άλλο τους μισό. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την έννοια του «speed dating», το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 1990 στο Λος Άντζελες σε μία προσπάθεια οι singles να γνωρίσουν ολοένα περισσότερους ανθρώπους σε προκαθορισμένο χρόνο πριν παραχωρήσουν τη θέση τους στον επόμενο υποψήφιο, με την προσδοκία να εντοπίσουν ανάμεσα σε αυτούς τον ιδανικό.
Μπορεί τα έξι λεπτά να μοιάζουν ελάχιστα για να μπορέσει κανείς να σχηματίσει άποψη για τον άνθρωπο που βρίσκεται μπροστά του, πόσο μάλλον να αποφασίσει αν θα είναι ο επόμενος σύντροφός του, ωστόσο σύμφωνα με διεθνείς πανεπιστημιακές έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια τέτοιων γνωριμιών είχαν κάνει την επιλογή τους ήδη μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι όσοι ξεκινούσαν τη συζήτηση μιλώντας για ταξίδια είχαν μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με τη συζήτηση για ταινίες.
Οι επιστήμονες από την Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα (FWC) σίγουρα δεν στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ανταλλαγή απόψεων για κινηματογραφικές ταινίες, ενδεχομένως, όμως, τα θαλάσσια ταξίδια να κάνουν «κλικ» στους συμμετέχοντες ενός καινοτόμου προγράμματος με στόχο την αναζήτηση συντρόφου για απειλούμενα οστρακοειδή.
Το Aliger gigas (Strombus gigas ή Lobatus gigas) γνωστό ως βασιλικό κοχύλι ή γιγάντιος στρόμβος, είναι ένα είδος μεγάλου θαλάσσιου γαστερόποδου μαλακίου της οικογένειας των κοχυλιών Strombidae. Εντοπίζεται στην Καραϊβική Θάλασσα και στον τροπικό βορειοδυτικό Ατλαντικό, από τις Βερμούδες έως τη Βραζιλία, με το κέλυφός του να φτάνει σε μήκος τα 35,2 εκατοστά.
Ο βασιλιάς των κοχυλιών, όμως, απειλείται αφού ο αριθμός του πληθυσμού του μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και της υπεραλίευσης.
Η ζέστη έχει οδηγήσει τα θαλάσσια αυτά όντα να είναι ληθαργικά, με την υψηλή θερμοκρασία στα ρηχά νερά να επιδρά αρνητικά στην αναπαραγωγή τους.
«Είναι επειδή έχουμε να κάνουμε με πολύ ρηχά νερά, με πολύ κρύο το χειμώνα, κανονικές θερμοκρασίες την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνει πολλή ζέστη», εξηγεί ο Γκάμπριελ Ντελγκάδο ειδικός για τα οστρακοειδή από την Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα (FWC) που ηγείται του σχεδίου «αποκατάστασης» των μοναχικών στρόμβων.
Και όπως συμβαίνει στους ανθρώπους που «κλείνουν» σαν στρείδια όταν απομονώνονται, «τα ζώα έκλεισαν. Αντί να μπουν σε διαδικασία αναπαραγωγής, διοχετεύουν την ενέργειά τους ουσιαστικά στην επιβίωση και ποτέ δεν αναπτύσσουν πολύ καλά τα αναπαραγωγικά τους όργανα».
Οι επιστήμονες, λοιπόν, αναλαμβάνουν τον ρόλο της προξενήτρας και μεταφέρουν από το αρχιπέλαγος της Φλόριντα μερικά από αυτά τα γαστερόποδα σε πιο δροσερά νερά, όπου θα «γνωρίσουν» πιθανούς νέους συντρόφους.
Όπως αναφέρει το Science Friday η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών για αυτό το λόγο οι επιστήμονες δίνουν μάχη με το χρόνο ελπίζοντας ότι το σχέδιό τους θα ευνοήσει την αναπαραγωγή του είδους και επομένως θα ενισχύσει τον πληθυσμό του, ο οποίος έχει καταγράψει δραματική πτώση σε Καραϊβική, Κόλπο του Μεξικού και Βερμούδες από 700.000 το 2017 σε 126.000.
Εντούτοις, ο Ντελγάδο διατηρεί την αισιοδοξία του καθώς παρατήρησε ότι «μόλις τοποθετηθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία, έχουν εξαιρετική ικανότητα αυτοΐασης».
Έτσι, μεταφέρθηκαν 200 άτομα σε έναν υπεράκτιο ύφαλο με την ελπίδα να βοηθήσουν την αναπαραγωγή τους, με τον ειδικό χαριτολογώντας να αναφέρει: «Είναι σαν να λέμε “Γεια σας παιδιά, έχετε πρόβλημα να συναντήσετε έναν άλλο στρόμβο; Λοιπόν, εδώ είναι λίγοι ακόμα έτοιμοι για το πάρτι, τώρα μπορείτε να ανοιχτείτε ο ένας στον άλλον λίγο περισσότερο».
Και όπως συμβαίνει στις συναντήσεις με αγνώστους, σε κάθε ένα από τα γαστερόποδα αναγράφεται ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο όνομά του, ενώ όλα τους φέρουν «μία λευκή με κόκκινα πουά κορδέλα» για να αναγνωρίζονται πιο εύκολα κάτω από το νερό, αλλά και για να είναι πιο… προσεγμένα. Άλλωστε, μπορεί να μην το παραδεχόμαστε ανοιχτά, αλλά μεταξύ άλλων κι η εμφάνιση παίζει ρόλο στα πρώτα ραντεβού, με τον Ντελγάδο να λέει στο Science Friday «προσπαθήσαμε ώστε να είναι πιο φωτογενή».
Η ομάδα εκτιμά ότι η μεταφορά τους προχώρησε ομαλά και «τα πράγματα εξελίσσονται όπως αναμενόταν δεδομένου του σύντομου χρονικού πλαισίου. [Στις μελλοντικές επισκέψεις] θα καταγράφουμε ποιος ζευγαρώνει, ποιος γεννάει αυγά».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Η μάχη της κάψουλας του καφέ – Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην Ελλάδα
Το σοκ στην κρουαζιέρα από την επιβολή τέλους επιβατών και η επόμενη ημέρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ