ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σουηδία: Η υπουργός Περιβάλλοντος τα «βάζει» με τους ακτιβιστές

Η 28χρονη Ρομίνα Πουρμοχτάρι τους καλεί να σταματήσουν να φωνάζουν και να βρουν λύσεις για την περιβαλλοντική κρίση

Πριν περίπου 4 μήνες είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν ανακοίνωσε ότι η Σουηδία χρειάζεται τουλάχιστον 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς απαιτείται να ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού. Τώρα, η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Ρομίνα Πουρμοχτάρι, τα «βάζει» με τους ακτιβιστές ζητώντας τους να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να αναζητήσουν λύσεις για την περιβαλλοντική κρίση.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό ομόλογό της, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, η Πουρμοχτάρι η οποία ήταν η πιο νέα υπουργός της Σουηδίας όταν εξελέγη, αναφέρθηκε στον κλιματικό ακτιβισμό και τη συμπατριώτισσά της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Κινήματα όπως της 20χρονης ακτιβίστριας, η οποία βρέθηκε μαζί με άλλους διαδηλωτές έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο καλώντας για κλιματική δικαιοσύνη και χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της Συνόδου του ΟΗΕ (COP28) για το κλίμα «πισώπλατη μαχαιριά», είναι το «πιο θορυβώδες κομμάτι του ακτιβισμού για το κλίμα και έτσι λαμβάνουν μεγάλη προσοχή. Ο ρόλος τους είναι ότι έφεραν την κλιματική κρίση στο προσκήνιο, αλλά δεν νομίζω ότι θα ικανοποιηθούν ποτέ», δήλωσε η υπουργός.

«Εγώ από την άλλη έχω την ευθύνη να βρω λύσεις για να μηδενίσει η Σουηδία τις εκπομπές της. Έχουν ήδη μειωθεί κατά 40% από το 1990, αλλά στόχος μας είναι να τις μειώσουμε στο μηδέν και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας. Έχω την ευθύνη να δείξω ότι μπορούμε να έχουμε λιγότερες εκπομπές και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ότι η απομάκρυνση από την ορυκτή ενέργεια σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμες βιομηχανίες στο μέλλον. Για μένα, οι πραγματικοί ήρωες του κλίματος είναι εκείνοι που καθιστούν τις βιομηχανίες βιώσιμες, όχι οι ακτιβιστές στο δρόμο», συμπλήρωσε η Πουρμοχτάρι.

Επισημαίνεται πως στη Σουηδία λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσια με έξι αντιδραστήρες, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι αμφιλεγόμενο, καθώς από τη μία είναι μια φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, επειδή δεν επιβαρύνει με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και, επομένως, δεν συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, από την άλλη, όμως, από τα πυρηνικά εργοστάσια παράγονται ραδιενεργά απόβλητα που βλάπτουν την υγεία και το φυσικό περιβάλλον αν δεν αποθηκευτούν κατάλληλα.

Επ’αυτού η υπουργός εξήγησε πως χρηματοδοτούνται πολλές έρευνες στα πανεπιστήμια στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και σχεδιάζεται η δημιουργία περισσότερων μικρών πυρηνικών εργοστασίων, «τα οποία κατασκευάζονται ταχύτερα και έχουν μικρότερες επιπτώσεις».

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε ανακοινώσει πως η δεξιά κυβέρνηση ήταν έτοιμη να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια: «Αλλάζουμε τώρα τη νομοθεσία και αυτό θα καταστήσει δυνατή την κατασκευή περισσότερων αντιδραστήρων σε περισσότερα μέρη από ό,τι είναι δυνατόν σήμερα».

Από την πλευρά της η 28χρονη υπουργός, η οποία το 2022 είχε ανακηρυχθεί η πιο «ισχυρή πολιτικός κάτω των 30» από την εφημερίδα Expressen, μιλώντας στην Repubblica τόνισε πως αν η βιομηχανία θέλει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα χρειάζονται λύσεις για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και για να επιτευχθεί αυτό «η πυρηνική ενέργεια είναι η καλύτερη λύση».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις αντιδράσεις της υιοθέτησης της πυρηνικής ενέργειας και της αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν όπως για παράδειγμα αναφορικά με τη διάθεση των αποβλήτων, η υπουργός προτίμησε να μη σχολιάσει το «τεχνικό μέρος» του ζητήματος, τονίζοντας πως «η μετάβαση (σ.σ. σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας) δεν είναι δυνατή χωρίς πολλή ενέργεια και ακόμη και στο περιβαλλοντικό κίνημα πολλοί αναγνωρίζουν τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας, επειδή οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν. Μέσα στο περιβαλλοντικό κίνημα υπάρχουν πολλές φωνές, υπάρχουν και αυτοί που επικρίνουν τα αιολικά πάρκα ή την υδροηλεκτρική ενέργεια επειδή επηρεάζει τα ποτάμια μας».

Όσο για τους αυτόχθονες λαούς των Σάαμι που ζουν κοντά στις περιοχές όπου αναμένεται να χτιστούν τα εργοστάσια η υπουργός υποστηρίζει ότι «ο κόσμος που ζει κοντά στα εργοστάσια είναι χαρούμενος γιατί θα έχει δουλειά και βλέπει ότι η κοινότητα θα έχει οφέλη.

Όσον αφορά τους Σάμι, πρέπει να σεβόμαστε τους αυτόχθονες πληθυσμούς μας. Θα συναντήσω τους εκπροσώπους της νεολαίας τους, θα είναι ενδιαφέρον να ακούσω τι λένε, ιδίως τι λύσεις προτείνουν. Είναι εύκολο να πει κανείς όχι, είμαι έτοιμη να συζητήσω λύσεις, αλλά δεν ενδιαφέρομαι να συζητήσω το ίδιο το πρόβλημα. Γι’ αυτό ενδιαφέρομαι λιγότερο για τους ακτιβιστές του κλίματος και προτιμώ να ασχοληθώ με τους μηχανικούς και τους βιομήχανους για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα. Αυτοί είναι που δημιουργούν την οικολογική μετάβαση».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους ακτιβιστές δήλωσε ότι κατανοεί τη συναισθηματική τους εμπλοκή και την αφοσίωσή τους να αναδείξουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά «δεν μπορείς απλώς να φωνάζεις, πρέπει να γίνεις μέρος της λύσης. Ξέρω ότι είναι κλισέ, αλλά αν ανησυχείς για το κλίμα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σπουδάσεις για να γίνεις μηχανικός σε μια βιομηχανία, γιατί πρέπει να αναζητήσεις την πηγή των εκπομπών και να βρεις μια λύση, αλλιώς είσαι απλώς στην άλλη πλευρά του σχοινιού που τραβάς χωρίς να πετυχαίνεις τίποτα».

Photo: Instagram/Roromina

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Γιατί συστήνει αυξημένες θέσεις στις ελληνικές μετοχές (πίνακες)

H EE κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter) – Τι αφορά η έρευνα

Τέλος στα πριμ παραγωγικότητας – Ποια εταιρεία δίνει μπόνους στους πιο… γυμνασμένους υπαλλήλους της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""