Στις Βρυξέλλες συναντώνται σεφ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μάθουν νέες μεθόδους μαγειρέματος και να επισκεφθούν τοπικά εστιατόρια από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Οι σεφ είναι μέλη της Slow Food Cooks Alliance, ενός ευρύτατου δικτύου από όλο τον κόσμο που ενώνει τις δυνάμεις του για να υπερασπιστεί τη βιοποικιλότητα των τροφίμων, να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές και να υποστηρίξει ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η Slow Food θέλει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου τροφίμων με διαφορετικό υπόβαθρο και στιλ μαγειρικής, που εργάζονται για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο: να ξεκινήσουν ένα κίνημα για βιώσιμες κουζίνες, που σημαίνει προστασία των εδαφών, της βιοποικιλότητας, των καλών προϊόντων που απαιτούν φροντίδα, καταπολέμηση των απορριμμάτων, ανάκτηση, ανακύκλωση, καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και κοινωνική αλληλεγγύη.

Αυτοί οι σεφ συνεργάζονται για να ευαισθητοποιήσουν τον επισιτιστικό κλάδο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες μικρής κλίμακας και οι εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα των τροφίμων και φροντίζουν τα εύθραυστα, περιθωριακά περιβάλλοντα. Το έργο μεταδίδει επίσης τις γνώσεις μεταξύ των μαγείρων και των καταναλωτών.

Με την προώθηση αυτής της ανταλλαγής μαγείρων, θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες διάφορες προσωπικότητες για 4 ημέρες εκδηλώσεων και εργαστηρίων. Τα κυριότερα θέματα που θα εξεταστούν είναι η μεταποίηση των ιχθύων, η παρασκευή ψωμιού, η ζύμωση τροφίμων, τα απόβλητα τροφίμων και ο συνασπισμός Slow Food Coffee Coalition, ένα ανοιχτό δίκτυο που φέρνει σε επαφή όλους τους συμμετέχοντες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας του καφέ, από τους καλλιεργητές έως τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν συνεργατικά για έναν καλό, καθαρό και δίκαιο καφέ για όλους. Επιπλέον, μαζί με τον συνεταιρισμό Nourrir l’Avenir, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες για τα εστιατόρια και τις καντίνες να αναδιαμορφώσουν το σύστημα τροφίμων και να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.

Ένα συνεργατικό δείπνο με 13 μάγειρες από 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 28 Νοεμβρίου στο Garage à Manger. Εκτός από το γεύμα 6 πιάτων και τα ποτά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το Slow Food και το Cooks’ Alliance του Βελγίου.

Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη στήριξη των πρωτοβουλιών του Slow Food στο Βέλγιο.

Ευρωπαίοι / Προσκεκλημένοι μάγειρες

  • Ελλάδα – Γιώτα Πολυχρονίδου, Θεσσαλονίκη
  • Γερμανία – Katharina Bäcker, the Beet Root, Φρανκφούρτη
  • Ισπανία – Vanesa Bustos, Βαλένθια
  • Ιταλία – Bartolo Calderone, Capperi, Μπορντό
  • Γαλλία – Philippe Enee, Joey Enee & Françoise Auvray, Nourrir l’Avenir
  • Βέλγιο – Γιώργος Αθανασόπουλος, Màloma
  • Βέλγιο – Rodolph De Geynst
  • Βέλγιο – Damien Bouchery, Bouchery
  • Βέλγιο – Grégoire Gillard, Barge
  • Βέλγιο – Sophie & Marie Marconi, Chabrol
  • Βέλγιο – Ugo Federico & Francesco Curie, Racines
  • Βέλγιο – Benjamin Rauwel, Ivresse & Le Dillens
  • Βέλγιο – Denis Delchampe, Le Tournant
  • Βέλγιο – Διαμαντής Καλογερίνης, La Buvette
  • Βέλγιο – France Cardonnel & Sarah El Mountain, Mazette

Αυτή η ανταλλαγή 4 ημερών χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.

Διαβάστε ακόμη:

Η αληθινή ιστορία της βασίλισσας Σοφίας

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ