Με το fuel pass 2 καλύπτεται πάνω από το 90% των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλεία τους.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι με τα νέα μέτρα για το ρεύμα και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο, απορροφάτε το 85% της των ανατιμήσεων.
Για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.
Fuel Pass 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Τα ποσά, οι δικαιούχοι
Στα τέλη του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων, το λεγόμενο Fuel Pass 2, που θα αφορά το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από τις δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στα καύσιμα.
Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.
Η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.
Εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης.
Εάν ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβει σε 65 ευρώ έναντι 40 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης.
Για τις νησιωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης τα ποσά είναι αυξημένα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν είναι 100 ευρώ εάν επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα και 85 ευρώ εάν επιθυμούν πληρωμή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση στις ψηφιακές κάρτες θα ανέλθει στα 60 ευρώ και στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων στα 45 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες οι δικαιούχοι θα λάβουν 70 ευρώ με την ψηφιακή κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.
Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.
Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,44 ευρώ/λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 0,56 ευρώ/λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές. Τα 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο που επιδοτούνται, αντιστοιχούν σε δρομολόγιο 600 χιλιομέτρων τον μήνα. Ενώ, με την επιδότηση η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί σε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο. Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.
Παραδείγματα:
Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση,
-Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.
-Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.
-Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.
Τέλος, εντός του Αυγούστου, αντί για τον Νοέμβριο, θα επιστραφεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά από αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το α’ εξάμηνο. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 60 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, για τα τρία μέτρα το κόστος ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ, πόροι που αντλούνται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Ενώ, έως το τέλος του έτους θα διατεθούν συνολικά (για στήριξη από κόστος καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.ά.) ποσά ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ αντλούνται από τον προϋπολογισμό.
Διαβάστε ακόμη
Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ