Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:
- Την εμπορία LNG.
- Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
- Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.
Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El – Sisi και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.
Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU, αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP 26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων.
Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η συνεργσία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου δημιουργεί ευκαιρίες για νέες στρατηγικές στον τομέα του φυσικού αερίου
Νέους δρόμους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου ανοίγει το MoU που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El Molla για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που «κλείδωσε» στο περιθώριο της 6ης υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), δημιουργεί ευκαιρίες για εξειδικευμένες συμφωνίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την EGas, οι οποίες θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας ως ενεργειακό hub για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς συνοδεύοντας τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, είχε εποικοδομητικές επαφές με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου με αντικείμενο την προμήθεια αιγυπτιακού LNG.
Οι συζητήσεις αυτές στη βάση πλέον του MoU, συμβαδίζουν με τη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Με στόχο την καθοριστική συμβολή της στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει και προχωρά σε διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και ευνοούν την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα.
Στο 6ο EMGF που διεξήχθη στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα(COP 26), συζητήθηκαν οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ, καθώς το φυσικό αέριο αναδεικνύεται σε πολύτιμο καύσιμο γέφυρα στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ειδικότερα σε στρατηγικό όπλο στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας μας με ορίζοντα το 2028.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά:
«Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και τις πιεστικές ανάγκες που δημιουργεί η παρούσα ενεργειακή κρίση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την υπογραφή του MoU μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με γνώμονα πάντα το όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας μας».
Διαβάστε ακόμη:
Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά
«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies – Η Ελλάδα ένα από τα πιο ισχυρά turnarounds το 2021