Η Σύνοδος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/6/2022) στο Κάιρο, στέλνει ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και προωθεί φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην 7η Υπουργική Σύνοδο του EMGF, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδη.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης, οι yπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, της Γαλλίας, Agnès Pannier – Runacher, του Ισραήλ, Karine Elharrar, της Ιταλίας, Roberto Cingolani, της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh και της Παλαιστίνης, Zafer Milhem, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβαν μέρος ως Παρατηρητές.
Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτόν, η Ελλάδα αναπτύσσει κοινές υποδομές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες δεν πρέπει να απομακρύνουν τα κράτη από τον βασικό στόχο της πράσινης μετάβασης.
Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, επίσης, ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο το EMGF θα καταθέσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, στην Αίγυπτο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σταδιακή απανθρακοποίηση του παραγόμενου φυσικού αερίου της περιοχής σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή.
Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες.
Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Διαβάστε ακόμη
Πτώση χωρίς φρένα για το bitcoin – Μια ανάσα από το ορόσημο των $20.000
Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω τροποποιητικών δηλώσεων
IEA: Αύξηση στα $20 δισ. για τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο