Kατά την ομιλία του διαρκή επιτροπή της βουλής που προηγήθηκε του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στους ποσοτικούς στόχους του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι προβλέπεται αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 61% μέχρι το 2030, το οποίο μπορεί να φτάσει το 67% στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.
Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο πλαίσιο στήριξης και αδειοδότησης για τις ΑΠΕ, στο πλαίσιο στήριξης των μονάδων αποθήκευσης που είναι απαραίτητες καθώς και στην ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας στον Αχελώο που κατασκεύασε η ΔΕΗ χωρίς να λειτουργήσει ποτέ.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης. Απαιτείται όπως αναφέρθηκε αποθηκευτική δυνατότητα 1,2 – 1,4 GW μέχρι το 2030 προκειμένου να πετύχουμε τη σταθερότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος είπε ο ΥΠΕΝ.
Μίλησε επίσης για τα «πράσινα νησιά» με την ανάπτυξη ΑΠΕ και το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα σε όσα νησιά δεν συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Μετά τη διασύνδεση της Κρήτης, στο επόμενο στάδιο, για την περίοδο 2024 – 2029 θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με κόστος 1,5 δισ. ευρώ και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με κόστος 935 εκατ. ευρώ. Για τα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν προωθείται σχήμα στήριξης υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας ακόμα άξονας του εθνικού σχεδιασμού αφορά την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου τα οποία θα απορροφήσουν δημόσια δαπάνη κοντά στο ένα δισ. ευρώ, αλλά και την προώθηση του αγωγού EastMed για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως ο αγωγός EastMed θα είναι σχεδιασμένος ώστε να μεταφέρει και υδρογόνο μέχρι και στο 20% της δυναμικότητάς του.
Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με στόχο το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα που κυκλοφορεί στη χώρα να είναι ηλεκτρικό αποτελεί έναν ακόμα άξονα. Ο κ. Σκρέκας είπε στη Βουλή πως φέτος σχεδόν ένα στα δέκα νέα οχήματα που ταξινομούνται στη χώρα είναι είτε ηλεκτρικό, είτε υβριδικό (μπορεί δηλαδή να κινείται τόσο με βενζίνη όσο και με ηλεκτρική ενέργεια). Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στο σχέδιο των 224 εκατ. ευρώ για αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και στο πρόγραμμα των τοπικών χωροταξικών σχεδίων και των αστικών αναπλάσεων.
Τέλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέχρι το 2030 το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων μπορεί να κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, τους 8 άξονες της στρατηγικής μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55% ως το 2030, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών ως το 2030, μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ», παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός πρότεινε τη θέσπιση εθνικού κλιματικού νόμου στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έθεσε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, «όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν μέχρι το 2023 πλην μιας, αυτής της Πτολεμαΐδας που θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ για κάθε λιγνιτική μεταγαβατόρα ζημιώνεται κατά 40 ευρώ.
Όπως είπε, σχεδιάζεται «μια μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημά μας, γι’ αυτό και προχωράμε στην απλοποίηση αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων», ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι «θα δημιουργήσουμε συστήματα αποθήκευσης της καθαρής ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα η ηλιακή που θα την συγκεντρώνουμε τα πρωινά ώστε να την χρησιμοποιούμε τα βράδια. Έτσι λοιπόν, θα αναβαθμίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Μάλιστα ενημέρωσε τη Βουλή ότι η πλειονότητα των πόρων (σχεδόν το 40%) θα κατευθυνθούν σε δράσεις που υποστηρίζουν την πράσινη ανάκαμψη.
«Η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της «πράσινης» μετάβασης κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει ορίζοντα μέχρι το έτος 2030» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθεί η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον στο 61% έως το 2030 που μπορεί να φθάσει και το 67%.
Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο επίσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αφού μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως-Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος -Ψαρά, Σάμος – Φούρνοι – Θύμαινα, Ικαρία και Αγαθονήσι).
Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα προγράμματα για κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ειδική πρόβλεψη για τον τουριστικό κλάδο και με αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής προκειμένου οι πόροι να διοχετεύονται κατά προτεραιότητα στα κτίρια με μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης. Μάλιστα, έως το έτος 2030 εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν 600.000 κτίρια.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η στρατηγική μετάβασης περιλαμβάνει 8 άξονες:
1. Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023 πλην μίας που θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο το 2025.
2. Θα δημιουργηθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
3. Σχεδιάζεται μια μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημά μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας, θα διοχετευτούν πόροι 1 δισ. ευρώ από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά. Ειδικότερα, θα αυξηθεί η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον στο 61% έως το 2030 που μπορεί να φθάσει και το 67%. Επίσης, θα ολοκληρωθεί το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας στον Αχελώο μετά την απεμπλοκή του (καθώς είχε μείνει ημιτελές εδώ και χρόνια), ενώ θα αναδειχθούν και νέα «πράσινα» νησιά μετά την Τήλο και τον Άη Στράτη, που θα αποτελέσουν διεθνή παραδείγματα για την υψηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.
4. Θα επενδυθούν 5 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών. Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αφού μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως-Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος -Ψαρά, Σάμος – Φούρνοι – Θύμαινα, Ικαρία και Αγαθονήσι).
5. Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημόσιων κτιρίων 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ»
6. Δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.
7. Θεσμικό πλαίσιο για υδρογόνο.
8. Θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θα στοχεύει στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ: Επιπλέον 20 εκατ. δόσεις εμβολίων χαρίζει σε τρίτες χώρες ο Μπάιντεν
Bitcoin: Ποιοι προβλέπουν μαζικό sell off και γιατί – Πόσο κοντά είναι τα $40.000
Mitsis Hotels: Συνεργασία με το Real Madrid Foundation για ποδοσφαιρικό Camp στη Ρόδο