search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σκρέκας: Μπορεί να επεκταθεί η συνεργασία με τη Βουλγαρία στην πυρηνική ενέργεια

Οι συζητήσεις αφορούν διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στην αγορά ηλεκτρισμού ώστε να προμηθευτεί ενέργεια και από τη νέα πυρηνική μονάδα   

Η Ελλάδα εισάγει ενέργεια από τη Βουλγαρία, τμήμα της οποίας παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου Power &Gas Forum, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας μακροπρόθεσμης διμερούς συμφωνίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μακριάς διάρκειας που θα είναι επωφελής για την Ελλάδα.

Όπως είπε, η πρόθεση της Βουλγαρίας να επεκτείνει τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι συμπίπτει με την πρόθεση της Ελλάδας να εξασφαλίσει φθηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα χρόνια. Οι συζητήσεις όπως είπε έχουν αρχίσει, ώστε να επεκταθεί η υφιστάμενη συνεργασία και η Ελλάδα να μπορεί να παραλάβει ενέργεια και από την νέα πυρηνική μονάδα που σχεδιάζει η γειτονική χώρα. Απέκλεισε πάντως οποιοδήποτε σχέδιο αυτόνομης επέκτασης της Ελλάδας στην πυρηνική ενέργεια, λέγοντας ότι δεν έχει τεθεί  ποτέ και ούτε θα μπορούσε λόγο της σεισμικότητας  αλλά και της  κουλτούρας της χώρας.

Σε σχέση με τα συγκυριακά κέρδη των εταιρειών, που ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά, στόχος όπως δήλωσε είναι η αξιοποίησή τους για την  ελάφρυνση των καταναλωτών. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι από  τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΥΠΕΝ έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στην ΡΑΕ να ελέγχει την εφαρμογή τυχόν αθέμιτων εμπορικών πρακτικών τόσο για τις εταιρείες προμήθειας όσο και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η Αρχή ελέγχει αν περνούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, καθώς και την πιθανότητα να υπάρχουν υπερκέρδη ή ακόμη και αισχροκέρδεια, κάτι που όπως επισήμανε θα φανεί από τους ισολογισμούς των εταιρειών και τη σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Την διαφορά που θα προκύψει η κυβέρνηση θα την φορολογήσει.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η ίδια η αγορά είναι αυτή που θέτει εκτός συστήματος τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς το κόστος παραμένει απαγορευτικό για τη ΔΕΗ. Στο εύλογο ερώτημα περί ενεργειακής επάρκειας με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Όπως ανέφερε το 2021 προστέθηκαν 1000 MW νέων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις εκτιμήσεις για το 2022 να κάνουν λόγο για 1500 MW έως και 2000 MW.

Διαβάστε ακόμη:

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Η μεγάλη ληστεία: Χάκερς έκλεψαν σχεδόν 600 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Στουρνάρας: «Θα είμαστε σε επιφυλακή για όσο διαρκεί η κρίση»

 

 

Exit mobile version