Την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει η αυλαία για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από το φόρουμ των Δελφών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός μίλησε για ένα πρόγραμμα με μεγάλα οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά, το οποίο όπως δήλωσε θα ενισχύει την ενεργειακή δημοκρατία και θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρία που θα βγει στον αέρα μετά τις εκλογές και θα αφορά έργα 1 GW.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για τα μεγάλα βήματα της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει περίπου 10 φορές την συμμετοχή των ΑΠΕ. Όπως είπε, το 2022 η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε περίπου τα 20 γιγαβάτ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Συμπλήρωσε, ότι στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αλλά και η σταθεροποίηση των τιμών, καθώς οι ΑΠΕ προσφέρουν σχεδόν 2-3 φορές φθηνότερες τιμές από λιγνίτη.
Για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας επεσήμανε ότι, «δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα», παρουσιάζοντας τον ρόλο των διασυνδέσεων που σχεδιάζει η χώρα, τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και στην σταθεροποίηση των τιμών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αγωγό IGB, τονίζοντας πως σχεδόν το 75% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο προήλθε πέρσι από της Ελλάδα. Επίσης, στις σχεδιαζόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, όπου θα δώσουν τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας στη Νότια Ευρώπη.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η οποία επικεντρώθηκε σε 3 άξονες.
Πρώτον στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σημειώνοντας την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, με την νέα πλωτή δεξαμενή, αλλά και την αποθήκευση σε Βουλγαρία και Ιταλία.
Δεύτερον, στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τρίτον στη στήριξη των καταναλωτών με τις κρατικές επιδοτήσεις. Επανάλαβε ότι κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης διατέθηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών, από τα οποία μόνο το 25% προήλθε από τον προϋπολογισμό και το 75% από τον μηχανισμό υπερεσόδων και τους πλειστηριασμούς ρύπων.
Διαβάστε ακόμη:
Eurostat: Ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο – Στο 0,3% για την EE (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ