Οι οργανισμοί συνήθως χρειάζονται το ηλιακό φως για να παράγουν οξυγόνο μέσω της γνωστής διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα αποκαλύπτεται ότι μέταλλα που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας μπορούν και αυτά να παράξουν οξυγόνο χωρίς την ανάγκη του ηλιακού φωτός.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience αποκαλύπτει την παραγωγή «σκοτεινού» οξυγόνου στο βυθό της θάλασσας, χάρη στην παρουσία μαζών από ορυκτά όπως μαγγάνιο και σίδηρος – χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή μπαταριών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι από την ηλεκτροχημική δραστηριότητα που παράγεται από αυτές τις μάζες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα και πέντε χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δημιουργήθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να δημιουργηθεί οξυγόνο. Εκτιμούν, μάλιστα, πως παράγεται από τα οζίδια αυτά που διασπούν το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Το εύρημα αυτό ενδέχεται να επιφέρει επιπτώσεις στη βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς εικάζεται ότι η διαδικασία μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα οικοσυστήματα επιδρώντας αρνητικά την ικανότητα του ωκεανού να συγκρατεί τους ρύπους που βοηθά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Όπως δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής της μελέτης, Άντριου Σουίτμαν, ασυνήθιστες μετρήσεις οξυγόνου καταγράφηκαν στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού το 2013, ωστόσο ο ειδικός τις απέδωσε σε βλάβη στη λειτουργία του εξοπλισμού του.
«Ουσιαστικά είπα στους μαθητές μου, απλώς βάλτε τους αισθητήρες πίσω στο κουτί. Θα τους στείλουμε πίσω στον κατασκευαστή και θα ζητήσουμε να τα ελέγξουν γιατί κάνουν ασυναρτησίες», θυμάται ο Σουίτμαν, αναφέροντας πως η κατασκευαστική εταιρία τα επέστρεψε τονίζοντας ότι λειτουργούσαν τέλεια.
Περίπου 10 χρόνια αργότερα, η ομάδα του επέστρεψε στην περιοχή, γνωστή για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πολυμεταλλικών οζιδίων, τοποθετώντας τις συσκευές με τους αισθητήρες σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε να μετρήσουν τα επίπεδα οξυγόνου που καταναλώνουν οι μικροοργανισμοί οι οποίοι ζουν εκεί. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι αντί να πέφτουν, ανέβαιναν, υποδηλώνοντας ότι παράγεται περισσότερο οξυγόνο από ότι καταναλώνεται.
Η ομάδα, λοιπόν, εικάζει ότι η ηλεκτροχημική δραστηριότητα των διαφόρων μετάλλων που συνθέτουν τα οζίδια είναι υπεύθυνη για την παραγωγή οξυγόνου, με τον Τομπίας Χαν, εκ των ερευνητών, να κάνει λόγο για ανατροπή όσων γνωρίζαμε για το πώς ξεκίνησε η ζωή.
«Πιστεύαμε ότι η ζωή άρχισε στη Γη όταν ξεκίνησε η φωτοσύνθεση, καθώς το οξυγόνο μεταφέρθηκε στον πλανήτη μέσω της φωτοσύνθεσης. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία ηλεκτροχημικής διάσπασης του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο παρείχε οξυγόνο στον ωκεανό», ανέφερε.
Όπως είπε στην Washington Post ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, Φρανς Τζέιγκερ, και εκ των συντακτών της μελέτης, αν το εύρημα επιβεβαιωθεί θα χρειαστεί να «ξανασκεφτούμε πώς να εξορύξουμε» υλικά όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο χαλκός, το λίθιο και το μαγγάνιο, «ώστε να μην εξαντλήσουμε την πηγή οξυγόνου για τη ζωή στον βυθό».
Πέρα από την επιβεβαίωση της θεωρίας, οι επιστήμονες θα κληθούν να απαντήσουν και στο ερώτημα πόσο «σκοτεινό» οξυγόνο παράγεται από αυτή τη διαδικασία και πώς επηρεάζονται τα οζίδια από αυτή.
Τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις όσοι αντιτίθενται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων τονίζουν ότι η παραγωγή «σκοτεινού» οξυγόνου είναι ένα ακόμα όφελος στο οικοσύστημα του ωκεανού, το οποίο θα μπορούσε να χαθεί με τις πρακτικές εξόρυξης. Για αυτό το λόγο οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις που τάσσονται κατά της διαδικασίας, ζητούν μορατόριουμ εξόρυξης.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Φοιτητική κατοικία: Χρηστικός οδηγός πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση – Οσα πρέπει να γνωρίζετε
Γ. Ρέτσος: Να μη δαιμονοποιείται ο τουρισμός – Ζητούμενο η ενιαία, κεντρική στρατηγική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ