search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σκυλακάκης: Μεγάλη μεταρρύθμιση για τα δάση στο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή (vid)

«Στόχος μας να ξαναδημιουργηθεί η οικονομία του δάσους σε όλη τη νότια Ελλάδα και να σταματήσουμε τη νέα αυθαίρετη δόμηση», δήλωσε ο υπουργός

«Αυτό που έχει αυτό το νομοσχέδιο είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στα δάση. Πρόκειται για τα δάση του νότου και τα ανατολικά, δηλαδή αυτά που είναι πιο ευάλωτα», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ΕΡΤNews, αναφερόμενος στο ευρύ νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή που βγήκε σε διαβούλευση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε συγκεκριμένα: «Πάνω από τα μισά ελληνικά δάση εδώ και 50 χρόνια είναι χωρίς διαχείριση και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει συσσωρευθεί τεράστια καύσιμη ύλη και αυτή η καύσιμη ύλη προκαλεί πυρκαγιές.

Και αυτό προσπαθούμε να το σταματήσουμε, βάζοντας τα δάση σε διαχείριση. Σήμερα ανατίθενται για πρώτη φορά διαχειριστικές μελέτες στα δάση της Αττικής, που δεν είχαν καν διαχειριστικές μελέτες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και υπάρχει μία ολόκληρη μεταρρύθμιση για να ξαναδημιουργηθεί η οικονομία του δάσους σε όλη τη Νότια Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί δραματικά η οικονομία του δάσους στη Βόρεια Ελλάδα […] Τώρα εφαρμόζουμε το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού δασών, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια καινούργια νομοθεσία, που πολλοί πολίτες θα διαμαρτυρηθούν γι’ αυτήν, γιατί μεταφέρει και εκεί ευθύνες, που έρχεται και λέει ότι γύρω από τα σπίτια, ειδικά εκεί πέρα που καθαρίζει το δάσος ή απειλούνται από αυτό, είναι κοντά στο δάσος ή μέσα στο δάσος, πρέπει να υπάρχουν ζώνες για να τα προστατεύουν μέσα στο οικόπεδο.

Εννοούμε κατά κύριο λόγο και αυτό είναι προφανώς ευθύνη των ιδιοκτητών, και ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε και στους δασικούς οικισμούς αυτούς που είναι περίκλειστοι από δάση ή στις οικιστικές πυκνώσεις».

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου αφορά στην αυθαίρετη δόμηση, επισημαίνοντας: «Ένα δεύτερο κομμάτι είναι κάτι που έχουμε κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες, να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τη νέα αυθαίρετη δόμηση. Διότι πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη δόμηση, στον τρόπο που χτίζουμε.

Και για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές, να υπάρχει πολεοδομική πολιτική προϋπόθεση, να μην χτίζουμε αυθαίρετα. Δεν υπάρχει πολιτική άμα αφήνεις να συνεχίζεται η αυθαίρετη δόμηση, οπότε εκεί υπάρχει μία δραματική αλλαγή.

Λέμε ότι πλέον δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση οποιουδήποτε νέου αυθαιρέτου […] Φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα, αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες στο σύστημα ή άδειες και σε συγκεκριμένες περιοχές κέντρων και αεροφωτογραφίες, με τις οποίες θα καταγράφουμε οτιδήποτε γίνεται πάνω στο έδαφος στην Ελλάδα και όπου υπάρχει αυθαιρεσία, παίρνοντας όλη την ευθύνη κεντρικά, το κεντρικό κράτος πρέπει να αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη.

Θα κατεδαφίζουν έτσι ώστε κανένα νέο αυθαίρετο να μη δημιουργείται και ταυτόχρονα θα πάμε προς τα πίσω, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, και θα κάνουμε και εκεί κατεδαφίσεις. Αλλά η απόλυτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε κανένα νέο».

Διαβάστε ακόμη

Βαρύνουσας σημασίας η ομιλία-παρέμβαση της προέδρου της ΕΕΕ Μελίνας Τραυλού στο Forum των Δελφών

BMW: Συνεργασία με τη Rimac Technology στο κομμάτι των μπαταριών υψηλής τάσης

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνονται οι κεραυνοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version