Τα καύσιμα της νέας εποχής και της ενεργειακής μετάβασης κλείνουν το δρόμο στο φυσικό αέριο από τα νεόδμητα σπίτια. Η κυβέρνηση σε διάταξη νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, προβλέπει την άρση της ρύθμισης που επέβαλε με υποχρεωτικό τρόπο την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή. Όπως δήλωσε χθες στην βουλή κατά την συζήτηση του σχεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτή η ρύθμιση έχει πάψει προ πολλού να είναι ρεαλιστική, με βάση τους σχεδιασμούς της πράσινης μετάβασης, καθώς μία οικοδομή από τη φύση της πρόκειται να στεγάσει και να υπηρετήσει τους ενοίκους της για 50, 60, 80 χρόνια.
Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, η πράσινη μετάβαση θέλει το φυσικό αέριο μεταβατικό καύσιμο, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα αλλά και σε εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης όπως η γεωθερμία, τα ηλιακά θερμικά, οι αντλίες θερμότητας.
«Δίνω ιδιαίτερη σημασία και στη γεωθερμία, που υπάρχουν τεχνικές που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες, τις γνώρισα τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου μπορείς να χρησιμοποιείς την γη ως χώρο αποθήκευσης θερμότητας το καλοκαίρι και να παίρνεις τη θερμότητα αυτή πίσω το χειμώνα και το αντίστροφο» δήλωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, που άλλες είναι από τώρα ανταγωνιστικές, όπως οι αντλίες θερμότητας, άλλες εξελίσσονται και θα είναι στα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια.
Είναι επομένως λάθος κατά το υπουργείο, να διατηρείται μία απόφαση και να μπαίνει υποχρεωτικά το φυσικό αέριο στα σπίτια, που είναι ένα αέριο μετάβασης, το οποίο δεν θα μείνει σε όλη την διάρκεια της ζωής των νέων οικοδομών.
Επιπτώσεις στο κόστος του αερίου
Κατά τη συζήτηση που έγινε χθες στην βουλή τις ενστάσεις τους ως προς την τροποποίηση του νόμου, πρόβαλαν οι φορείς της αγοράς, ο οποίοι αντιτάχθηκαν και στις προβλέψεις που πλέον απαιτούν απόλυτη συμφωνία και όχι του 51% των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, για να μετατραπεί μια εγκατάσταση πολυκατοικίας από πετρελαίου σε φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Ανάπτυξης, επισήμανε ότι η επίμαχη διάταξη για άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση φυσικού αερίου στις νεόδμητες κατοικίες, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο συνολικό κόστος του φυσικού αερίου σε όλους τους χρήστες λόγω των πιθανών αυξήσεων ή μη μειώσεων των τιμολογίων χρήσης υποδομών φυσικού αερίου, αλλά και στη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο που προωθούνται στο εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος.
Είναι βέβαιο είπε, από την υφιστάμενη εμπειρία, ότι χωρίς την πρόβλεψη προεγκατάστασης εσωτερικών εγκατάστασης φυσικού αερίου στα νέα κτίρια θα είναι εξαιρετικά δυσχερής η χρήση φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει σαφή επίδραση στη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές όπου υπάρχουν εν εξελίξει σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης των δικτύων διανομής και εν γένει στα προγράμματα ανάπτυξης όλων των διαχειριστών.
Η ΕΕ προτιμά το φυσικό αέριο
«Συλλέξαμε πληροφορίες σχετικά με το τι έγινε το 2021 και το 2022 σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ολλανδία και την Ιταλία» ανάφερε ο κ. ο Ιωάννης Χωματάς, Ανώτατος Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών και Διαχείρισης Έργων του ΔΕΣΦΑ.
Όπως σημείωσε, στην Ευρώπη οι καταναλωτές επιλέγουν το φυσικό αέριο, έναντι ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, κυρίως, λόγω του χαμηλότερου κόστους και φυσικά και λόγω της γνώσης σχετικά με τη χρήση τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία η οποία το 2022, από το σύνολο 1,5 εκατομμυρίων νέων συσκευών θέρμανσης, λιγότερο από το 20% ήταν αντλίες θερμότητας παρά το ότι αυτές επιδοτούνταν και από αυτές περίπου το 50% ήταν υβριδικές, δηλαδή, παρείχαν τη δυνατότητα χρήσης και αερίου. Αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνει μια κατεύθυνση ενεργειακά στο επίπεδο της Ευρώπης. Επιπλέον, οι υβριδικές αντλίες θερμότητας, ρεύματος και αερίου, αποτελούν μία αποδοτική λύση θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού στον οικιακό τομέα. Γι’ αυτόν τον λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμάνια και την Ολλανδία οι συσκευές αυτές είναι επιδοτούμενες. «Αυτού του είδους οι συσκευές, προφανώς, για να λειτουργήσουν απαιτούν και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στις νέες κατοικίες» τόνισε. Ο κ. Χωματάς, υποστήριξε ότι τη χρονική στιγμή στην οποία καταργείται η πρόβλεψη αυτή δημιουργείται προβληματισμό στον ΔΕΣΦΑ, καθώς ο διαχειριστής, αλλά και οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου εκτελούν μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο ΔΕΣΦΑ, εκτελεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο συμβάλλει στο να φτάσει το φυσικό αέριο σε νέες περιοχές, όπως η Πάτρα, η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και ο Έβρος.
Με την υιοθέτηση αυτής της διάταξης καταργείται όπως είπε, η υποχρέωση εγκατάστασης φυσικού αερίου στις νέες κατασκευές, στις νέες πολυκατοικίες και στις νέες κατοικίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση με φθηνότερες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι εγκαταστάσεις των πετρελαίου, το οποίο χαρακτήρισε ένα πισωγύρισμα που δεν θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)
Τράπεζες: «Χρησμοί» Μυλωνά – Μεγάλου για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ