Την λήψη έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας απευθυνόμενους προς τους ομολόγους του, μίλησε για τις συνθήκες που επικράτησαν το περσινό καλοκαίρι στην ελληνική αγορά ρεύματος που είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 10% οι χονδρεμπορικής τιμές λόγω της αποσύζευξης των αγορών, των υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα αλλά και της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία λόγω της εργαλειοποίησης των ενεργειακών υποδομών της απ’ τη Ρωσία.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περσινό καλοκαίρι για 25 μέρες υπήρξε έντονη ανωμαλία στην αγορά καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν πάνω από τον κατώτατο μισθό της χώρας. Διερωτήθηκε μάλιστα απευθυνόμενος στους συναδέλφους του υπουργούς αλλά και στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τι θα συνέβαινε αν κάτι αντίστοιχο παρατηρείτο στις δικές τους χώρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι οι υψηλές τιμές αποτελούν έναν ενδημικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να επαναληφθεί και στο άμεσο μέλλον υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων σχετικά με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειες που μπορούν να μεταφέρονται από το ένα σημείο της Ευρώπης στο άλλο και επιπλέον τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών ώστε με τα έσοδα που θα αντλούνται από τον μηχανισμό αυτό να μπορεί η κάθε χώρα να τα επιστρέφει στους καταναλωτές.

Με τον κ. Σκυλακάκη συντάχθηκαν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία. Μάλιστα ο Ρουμάνος υπουργός περιβάλλοντος κύριος Βλαντιμίρ Μαλίνοφ σημείωσε ότι το καλοκαίρι καταγράφηκαν διαφορές τιμών 600% μεταξύ της ρουμανικής αγοράς και μιας άλλης αγοράς που απείχε λιγότερο από 600 χιλιόμετρα από τη Ρουμανία.

Η επίτροπος Σίμσον παρατήρησε ότι είναι ανησυχητικό το φαινόμενο των διαφορετικών τιμών μεταξύ των χωρών προτάσσοντας την ανάγκη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την τήρηση των κανόνων που διέπουν το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού. Εκείνο πάντως που επισήμανε είναι ότι ο ρόλος της Ουκρανίας είναι περιορισμένος ως προς τις αναφερόμενες στρεβλώσεις στην αγορά και κράτησε αποστάσεις από την ελληνική πρόταση για την οποία φαίνεται να αντιδρούν οι βόρειες χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης Όπως η Ολλανδία και η Σουηδία.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλότερη η θερμοκρασία στο Λονδίνο απ’ ό,τι στη Μαδρίτη – Η ζέστη εξαπλώνεται σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη

Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία (διαγράμματα)

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η θετική έκπληξη της Ελλάδας (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα